назад
14.02.17

Полтавський адвокат допоміг встановити опікунство над недієздатною особою

pravo2 article image620x375

Конституцією Україна проголошена соціальною державою, політика якої спрямована на створення умов, які забезпечують гідне життя та вільний розвиток людини. Зокрема, в статті 3 людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнані найвищою соціальною цінністю. Людина самостійно, як господар свого життя, вирішує в які правовідносини вступати, які набувати права та створювати обов’язки. Проте, інколи, через деякі обставини, людина немає для цього можливості і потребує допомоги фахівців. Сьогодні існує можливість її отримати, зокрема, у системі надання безоплатної правової допомоги.

Так, одна з клієнток системи внаслідок перенесеної нейроінфекції з дитинства страждає на тяжке хронічний розлад  психічного здоров’я.  Неодноразово лікувалася у різних медичних закладах, однак, стан її психічного здоров’я з часом тільки погіршувався. Як наслідок – інвалідність І групи з дитинства.

Від народження і по цей час біля неї знаходиться її мати, яка постійно доглядає свою важко хвору доньку, піклується про неї та надає всю необхідну допомогу в повсякденному житті.

Щоб вберегти свою доньку в правовому полі та захистити її права та інтереси в подальшому, мати звернулась до Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за правовою допомогою. Юристи місцевого центру роз’яснили необхідність звернення до суду, щоб встановити опіку над своєю донькою.

Недієздатність – це втрата здатності здійснювати особою цивільні права та обов’язки внаслідок тяжкого порушення психічного стану. Критерії недієздатності психічно хворих визначені в Цивільному кодексі України. Відповідно до ч.1 ст.241 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Оскільки заявниця не мала коштів на оплату послуг адвоката та не мала достатніх юридичних знань, їй було надано адвоката за рахунок держави – Олександра Мусіяку. 

Адвокат допоміг зібрати документи, склав відповідну заяву до суду та представив інтереси своєї клієнтки в суді.

Завдяки професійним діям адвоката та об’єктивного і неупередженого підходу суду до вирішення справи, доньку заявниці було визнано недієздатною, встановлено над нею опіку та призначено заявницю опікуном своєї дитини (рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 24 листопада 2016 року)

Таким чином, законні права та інтереси недієздатної особи офіційно захищені її матір’ю.

За консультацією до Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомогигромадяни можуть звернутися ся за адресою:м. Полтава, вул. Міщенка 2.