назад
03.07.17

Полтавцям розповіли, як захистити свої права під час відпочинку

akcenti

03 липня 2017 року вийшов черговий випуск телепередачі «Акценти» за участю фахівців системи БВПД області, під час якого виступаючі говорили про особливості правового захисту громадян під час відпусток та оздоровлення. У новому випуску програми глядачі дізналися, як уникнути неприємних ситуацій під час відпустки та якими правовими знаннями вони мають володіти для цього.

Гостями телепередачі сьогодні були перший заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Микола Лахижа, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Першого полтавського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Ражик, заступник начальника відділу правової інформації та консультацій Другого полтавського місцевого центру з надання БВПД Анастасія Гречка, головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Наталія Гуска.

Під час телеефіру Наталія Гуска розповіла про те, на які відпустки мають право громадяни України, яка їх тривалість, хто має право на додаткові відпустки і який їх термін, яким категоріям осіб надаються соціальні відпустки, як уникнути порушень прав працівників з боку роботодавців.

«Конституція України визначає, що кожен, хто працює, має право на відпочинок. Це право забезпечується наданням днів щотижневого відпочинку, а також оплачуваної щорічної відпустки, встановленням скороченого робочого дня щодо окремих професій і виробництв, скороченої тривалості роботи у нічний час», – зазначила вона. 

Задля того, щоб відпочинок асоціювався у кожного лише з приємними враженнями, телеглядачам розповіли, як уникнути порушень прав відпочиваючих туроператорами та турагенствами, які мають обов’язки надавачі туристичних послуг, на що слід звернути увагу при укладенні договору на отримання туристичних послуг, які права мають туристи в Україні та якою є відповідальність туроператорів за надання неякісних послуг. 

«Зміна ціни туристичного продукту після укладення договору на туристичне обслуговування допускається лише у разі необхідності врахування зміни тарифів на транспортні послуги, запровадження нових або підвищення діючих ставок податків і зборів та інших обов’язкових платежів, зміни курсу гривні до іноземної валюти, в якій виражена вартість туристичного продукту. Зміна ціни туристичного продукту можлива не пізніш як за 20 днів до початку туристичної подорожі. При цьому збільшення ціни туристичного продукту не може перевищувати п’яти відсотків його початкової ціни. У разі, якщо ціна туристичного продукту вища за початкову ціну на п’ять відсотків, турист має право відмовитися від виконання договору, а туроператор (турагент) зобов’язаний повернути йому раніше сплачену суму» – повідомила глядачів Анастасія Гречка.

У реальному житті громадяни досить часто зіштовхуються з ситуацією, коли надавачі туристичних послуг користуючись незнаннями громадянами своїх прав порушують норму щодо підвищення вартості путівок, у багатьох випадках неправомірно. 

Враховуючи те, що для багатьох українців у період відпусток є актуальним питання виділення путівок для санаторно-курортного лікування, фахівці центрів з надання БВПД проінформували глядачів про те, хто має право отримати через органи соцзахисту безкоштовну санаторно-курортну путівку та черговість їх надання, які документи необхідні для постановки на облік з санаторно-курортного лікування, яким категоріям виплачується грошова компенсація замість санаторно-курортного лікування, яким чином можуть отримати путівки для оздоровлення працівники підприємств, установ та організацій тощо розповіли глядачам під час телеефіру.

Першочерговим питанням, яке постає перед батьками влітку – як оздоровити свою дитину і багато хто з них вибирає відпочинок малечі у оздоровчих таборах. Як здійснюється оздоровлення та відпочинок дітей у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, чи передбачені пільги при забезпеченні путівками для оздоровлення дітей і кому вони надаються.

«Оздоровчий заклад зобов’язаний створити дитині безпечні умови перебування, забезпечити охорону її життя і здоров’я, особистого майна, надання невідкладної медичної допомоги, страхування від нещасного випадку, реалізацію освітніх програм та змістовного дозвілля тощо; у разі виникнення обставин непереборної сили забезпечити негайну евакуацію і відправлення дитини до місця постійного проживання; у разі захворювання дитини організувати її лікування та за потреби доставлення до місця постійного проживання; забезпечити оздоровлення та відпочинок дітей відповідно до державних соціальних стандартів оздоровлення та відпочинку дітей» – розповіла Тетяна Ражик про обов’язки закладів оздоровлення та відпочинку.

 Нагадуємо, що телепередача «Акценти» виходить в ефірі обласної телерадіокомпанії щомісячно. Окрім питань щодо діяльності системи БВПД фахівці Регіонального на місцевих центрів з надання БВПД розповідають також й про актуальні правові питання сьогодення.

Додатково повідомляємо, що отримати безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись доРегіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області  за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40 (2 поверх), (0532) 56-26-66.