назад
16.08.19

Понад 16,4 тис. ВПО звернулися за захистом своїх прав

Починаючи з січня 2017 року від внутрішньо переміщених осіб надійшло понад 16,4 тис. письмових звернень про надання безоплатної вторинної правової допомоги. Найпоширеніші проблеми, які турбують ВПО, – соціальне забезпечення, оформлення права власності та спадкові питання. Про те, як ефективніше сприяти захисту прав внутрішньо переміщених осіб та забезпечувати їх реалізацію, говорили учасники літньої школи «Внутрішнє переміщення в Україні: пошук спільних рішень».

У роботі літньої школи взяли участь представники Координаційного центру з надання правової допомоги та регіональних та місцевих центрів з надання БВПД.

«З січня 2017 року внутрішньо переміщені особи набули право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Забезпечення доступу до правових послуг цій категорії громадян є одним із пріоритетів роботи системи безоплатної правової допомоги», – зазначила заступниця директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олена Сінчук.

Якщо у 2017 році ВПО подали до центрів та бюро правової допомоги понад 4,8 тис. письмових звернень, то у 2018 році їхня кількість зросла на третину і перевищила 6,7 тис. За вісім місяців цього року кількість звернень ВПО склала понад 4,9 тис. Найчастіше вони зверталися щодо вирішення різного роду спорів у сфері цивільного законодавства (44,3%), з питань сімейного (19,2%) та адміністративного права (10,7%).

Працівники місцевих центрів у Донецькій та Луганській областях систематично виїжджають до гуманітарно-логістичних центрів, що розташовані в районах контрольних пунктів в’їзду-виїзду, де консультують громадян. Починаючи з жовтня 2017 року фахівці системи БПД здійснили 846 виїздів в райони контрольно-пропускних пунктів, під час яких надали правову допомогу понад 13,7 тис. українців.

Крім того, прочитати правову консультацію з питань захисту прав ВПО можна на довідково-інформаційній платформі правових консультації «WikiLegalAid». Нині там розміщено понад 1,5 тис. актуальних правових консультацій. Окрім правової інформації, у «WikiLegalAid» містяться посилання на нормативні акти, зразки процесуальних та інших документів правового характеру, аналіз судової практики та узагальнення рішень органів судової влади.

«Надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам має свою специфіку. Тому ми постійно проводимо навчання фахівців системи БПД та адвокатів, які надають вторинну правову допомогу цій категорії громадян», – зазначив заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Так, у 2017 році відбулася установча сесія для адвокатів-тренерів, які надають БВПД у Дніпропетровській, Київській, Луганській, Донецькій, Харківській та Волинській областях. Були розроблені навчальні матеріали щодо захисту прав ВПО для проведення подальших тренінгів з працівниками бюро правової допомоги. Пройшли також навчальні семінари щодо правової допомоги для вирішення проблем, що виникають у внутрішньо переміщених осіб на новому місці проживання.

Минулого року відбулася низка навчальних заходів на базі правових клубів PRAVOKATOR. Серед них – семінари та тренінги щодо забезпечення соціальних прав ВПО, проблемних питань оформлення спадщини, інших правочинів з майном, що розташоване на непідконтрольній уряду України території тощо.

Під час літньої школи обговорені також питання внутрішнього переміщення у національному законодавстві та судовій практиці, стандарти ради Європи з питань внутрішнього переміщення та виконання рішень Європейського суду з прав людини, а також презентовані кращі практики інтеграції ВПО у місцеві громади. Як результат роботи школи – розроблені ключові меседжі національної політики з питань внутрішнього переміщення.

Захід організований проектом Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень» у співпраці з Міністерством тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.