назад
31.05.19

Понад 2 тисячі дітей отримали правову допомогу

31.05childrenДо місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги минулого року надійшло 726 звернень щодо захисту прав дітей. Починаючи з липня 2015 року таких звернень було 2152.

Майже половина звернень щодо захисту прав дітей стосувалася сімейного права. Практично кожне п’яте – цивільного права. Кримінальне, житлове, спадкове право – також у п’ятірці найпоширеніших питань, з якими зверталися до місцевих центрів з надання БВПД. 

«На відміну від дорослих, діти в силу свого віку не в повній мірі знають як захистити свої права. Саме тому вкрай важливо, щоб кожна дитина відчувала себе захищеною. І це пріоритетне завдання системи безоплатної правової допомоги», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Система БПД у співпраці з органами державної влади, громадськими організаціями та міжнародними партнерами реалізує ряд проектів у сфері захисту прав дітей.

У Донецькій, Львівській, Луганській, Миколаївській, Одеській та Харківській областях на базі системи БПД з січня цього року впроваджується пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». У кожному регіоні вже напрацьований певний досвід. Загалом за час дії «пілоту» вже укладено 15 про угод застосування програми відновлення для неповнолітніх. «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» впроваджується Міністерством юстиції України, Генеральною прокуратурою України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та ГО «Платформа прав людини».

Впроваджується пілотний проект зі спеціалізації п’яти місцевих центрів у містах Вінниця, Дніпро, Київ, Львів та Суми у сфері сімейних та родинних відносин, метою якого є сприяння вразливим категоріям населення в комплексному отриманні правової та інших видів допомоги (соціальної, психологічної, медичної тощо). Він реалізується громадською організацією «Правозахисна організація «Права людини» у партнерстві з благодійним фондом «Легіон світла» та громадською організацією «Центр «Жіночі перспективи», мережею правових клубів PRAVOKATOR, системою безоплатної правової допомоги в Україні, за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги та фінансується Урядом Канади.

З лютого цього року, правовим клубом PRAVOKATOR.Одеса та громадською організацією «Правозахисний ромський центр» за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» розпочалася реалізація проекту «Протидія булінгу у шкільному середовищі». Його мета – попередження проявів насильства та агресії серед школярів, розвиток навичок працівників шкіл улагоджувати конфліктні ситуації. 

«Ми хочемо почути від дітей – які вони мають проблеми, якої допомоги потребують. Тому ми плануємо безпосередньо залучати неповнолітніх до розроблення та реалізації програм та проектів з надання правової допомоги», – говорить Олексій Бонюк.

Крім того, система БПД планує ширше залучати до співпраці фахівців, які мають певний досвід та спеціальну підготовку з питань захисту прав дитини. Впроваджуватимуться нові навчальні програми для адвокатів, які спеціалізуватимуться на наданні БВПД дітям.

Інформаційно-аналітична довідка з питань забезпечення надання безоплатної правової допомоги дітям (за період з 01 липня 2015 року по 13 травня 2019 року)


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook             YouTube YouTube