назад
03.08.18

Понад півсотні вихованців дитячого оздоровчого табору «Чайка» дізналися про свої правові орієнтири

SuR 180803 01Літо для школярів – найулюбленіша пора відпочинку. Більшість дітлахів проводять канікули в оздоровчих таборах, керівництво яких дбає не лише про безпечне та веселе дозвілля, а й про всебічний розвиток молоді та отримання нею нової та корисної інформації. Тож, між Регіональним центром з надання БВПД у Сумській області та ВП ОДЦ «Чайка» досягнуто домовленості про проведення правопросвітницьких заходів для вихованців табору. Зокрема, 3 серпня фахівці Регіонального та Сумського місцевого центрів з надання БВПД зустрілися з дітьми старших загонів (а це саме підлітки у віці від 13 до 16 років), щоб у різних ігрових формах розповісти про їхні права, чому і як їх варто захищати, куди звертатися за правовою допомогою та як отримати свій найголовніший документ – паспорт.

На початку правопросвітницького заходу комунікатор Регіонального центру Олена Омельченко коротко розяснила молоді, у чому полягає головна мета та завдання системи безоплатної правової допомоги в Україні, що передбачає проект «Я МАЮ ПРАВО!», а також поспілкувалися щодо випадків булінгу у шкільному середовищі та про його негативні наслідки. Діти отримали картки, у яких були розписані типові ситуації цькування учнів у школі. Вони мали ознайомитися з ними, запропонувати алгоритм дій та висловити власну думку, як би особисто діяли, якщо такі ситуації трапилися в їхньому класі.

SuR 180803 02

SuR 180803 06Також під час рухливої гри школярі мали змогу пригадати і водночас дізнатися про свої права і те, як вони їх розуміють.

Інтегратор Сумського місцевого центру з надання БВПД Олена Бондар детально розповіла підліткам про умови отримання ID-картки. Це питання є досить актуальним для молоді, тож юрист відповіла на всі питання, які виникали у дітей під час спілкування.

SuR 180803 03SuR 180803 04По тому перейшли до гри-змагання, у якій учасники, розділившись на команди, отримали завдання. Воно полягало в тому, що діти уявно потрапили на безлюдний острів, на якому змушені жити, але для цього потрібно встановити певні правила, закони, права, обовязки, яких усі мають дотримуватися задля безпечного проживання. Їх діти мали узгодити, прописати, прокоментувати та презентувати. Молодь зробила це креативно, дружньо, і під час виконання завдання пригадувала почуту інформацію від працівників системи БВПД. Окрім цього, гра передбачала вміння всіх учасників комунікувати між собою, прислухатися до думки інших та знаходити компроміс. І що головне, у результаті діти розуміли – острів лише тоді буде безпечним та матиме шанс на розвиток, якщо кожен його житель дотримуватиметься встановлених правил та не порушуватиме закони (що має бути й у сучасному суспільстві).

SuR 180803 05SuR 180803 07Директор табору Володимир Панченко зазначив: «Проведення правопросвітницьких заходів під час відпочинку дітей в таборі – дуже гарна ідея. Адже це можливість отримати нові знання і при цьому зробити це не у звичній формі шкільного уроку, а саме під час неформального спілкування, рухливих ігор, конкурсів. Діти залюбки беруть участь у таких заходах і це також допомагає їм розкритися, ближче познайомитися один з одним, і найголовніше – дізнатися про свої права та як їх захищати». На завершення діти, а також педагогічний колектив отримали тематичні буклети «Твої права – твій надійний захист», «Я МАЮ ПРАВО!», календарі, плакати системи БВПД.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.