назад
630 360 1496852272-5763Вже багато років тисячі пенсіонерів, які мають статус дітей війни, добиваються законних доплат до пенсії. Підвищення на 30% мінімальної пенсії за віком перебачив закон «Про соціальний захист дітей війни», який набрав чинності з 2006 року. І вже починаючи з самого 2006 року з виплатою цього підвищення до пенсії відбуваються якісь неприродні речі. Закон виплату передбачає, а самих виплат – немає. Заборгованість тягнеться з року в рік, наростає як сніжна лавина. А самих дітей війни, на жаль, з кожним роком стає все менше…

       Наприкинці 2017 року до Другого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася мешканка Запоріжжя, що відноситься до категорії “діти війни” з проханням про роз’яснення основних моментів й порядку оскарження дій пенсійного фонду України в питанні щодо доплат до пенсії.

       Відповідно до законодавства пенсія являє собою платіж, виплата, яка не обмежена в часі. Підвищення до неї є додатковою виплатою, що нерозривно пов’язана з виплатою пенсії і також має не визначений у часі граничний термін.

       Так, відповідно до ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», який набрав чинності з 01.01.2006 року, дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.

       Водночас ст. 7 цього закону передбачено, що фінансове забезпечення соціальних гарантій, передбачених зазначеним законом, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету України.

       Відповідно до п. 12 ст.71 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» з метою приведення окремих норм законів у відповідність із цим законом на 2007 рік зупинено, зокрема, дію ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни».

       09.07.2007 року Конституційним Судом України у справі № 1-29/2007 (справа про соціальні гарантії громадян) ухвалено Рішення № 6-рп/2007, відповідно до якого, визнані такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), положення, зокрема, п. 12 ст. 71 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік».

        Крім того, Конституційний Суд України неодноразово розглядав проблему (про що, зокрема, зазначено у рішенні №8-рп/2005 від 11 жовтня по справі №1-21/2005), пов’язану з реалізацією права на соціальний захист, неприпустимістю обмеження конституційного права громадян на достатній життєвий рівень, і сформулював правову позицію, згідно з якою Конституція та закони України виокремлюють певні категорії громадян України, що потребують додаткових гарантій соціального захисту з боку держави. До них зокрема, належать громадяни, яким пенсія призначається за спеціальними законами. У рішеннях Конституційного Суду України зазначалося, що пільги, компенсації, гарантії є видом соціальної допомоги і необхідною складовою конституційного права на достатній життєвий рівень, тому звуження змісту та обсягу цього права шляхом прийняття нових законів або внесення змін до чинних законів за ст. 22 Конституції України не допускається.

       Крім того, Конституцією та законами України виокремленні певні категорії громадян України, що потребують додаткових гарантій соціального захисту з боку держави. До них зокрема, належать громадяни, які мають статус дітей війни. Таким, чином пільги, компенсації, гарантії є видом соціальної допомоги і необхідною складовою конституційного права на достатній життєвий рівень, тому звуження змісту та обсягу цього права шляхом прийняття нових законів або внесення змін до чинних законів за ст. 22 Конституції України не допускається.

       Відповідно до цього, клієнтці було запропоновано звернутися з позовною заявою в порядку адміністративного судочинства про визнання дій пенсійного фонду протиправними та зобов’язати вчинити їх певні дії.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:

Другий запорізькій місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Запоріжжя, майдан Профспілок, буд. 5, тел. (061) 239-07-07, ел.адреса: zaporizhya2.zaporizhya@legalaid.gov.ua