назад
16.11.18

«Попередження злочинності неповнолітніх»: правова лекція для майбутніх педагогів

IMG 142414 листопада 2018 року в Уманському державному педагогічному університеті ім. Павла Тичини фахівцями Уманського місцевого центру з надання БВПД прочитано лекцію для студентів І та ІV курсів факультету соціальної та психологічної освіти на тему «Попередження злочинності неповнолітніх».

Студентам роз’яснено особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх з акцентом на те, що за кримінальним правом України суб’єктом кримінальної відповідальності є фізична, осудна особа, яка досягла віку 16 років (загальний вік), а за окремі тяжкі і особливо тяжкі злочини, такі, як умисне вбивство, крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, бандитизм, хуліганство та інші злочини, які зазначенні у ст. 22 КК, кримінальна відповідальність настає з 14 років (знижений вік відповідальності).

Злочинність неповнолітніх має свою специфіку, яка зумовлюється соціально-психологічними особливостями цієї категорії осіб та їх статусом у суспільстві. Одним з найважливіших факторів, що можуть вплинути на зниження рівня злочинності неповнолітніх, є рання профілактика.

IMG 1421

Увагу присутніх наголошено на тому, що профілактика правопорушень серед неповнолітніх в Україні проводиться зусиллями саме соціально-психологічних служб, педагогів, психологів, служб у справах дітей, працівниками правоохоронних органів. Саме вони проводитимуть заходи з надання допомоги дітям, які належать до груп підвищеного ризику, наприклад, тим, чиї батьки самі відчувають особливі труднощі або ж нехтують батьківськими обов’язками.

Студентів поінформовано щодо можливості отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, категорій осіб, які можуть скористатись послугами адвоката за державний кошт, порядку звернення до місцевих центрів та бюро правової допомоги.