назад

Порядок оформлення догляду за особою, яка досягла 80-річного віку

36-122 листопада 2017 року фахівці системи безоплатної правової допомоги здійснили виїзний прийом у Банилово-Підгірнівській сільській раді та гімназії. Завдяки такій зустрічі жителі Сторожинецького району дізнались, що з 2017 року розширилось коло осіб, які мають право скористатись допомогою професійного адвоката, послуги якого оплачує держава.

Під час прийому директор Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Сергій Мінтенко розповів про систему безоплатної правової допомоги. Також він повідомив про створення у Банилово-Підгірнівській сільській раді дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги.

Одне з актуальних питань, яке цікавило мешканців села Банилів – Підгірний: порядок оформлення догляду за особою яка досягла 80-річного віку. Фахівці системи безоплатної правової допомоги роз’яснили, що фізичним особам, яким надають соціальні послуги, призначаються і виплачуються компенсаційні виплати. Порядок призначення і виплати компенсації, затверджено постановою Кабінету Міністрів України (№ 558 від 29.04.2004, із змінами).

Для призначення компенсації непрацюючі працездатні особи, які здійснюють догляд за особою, яка досягла 80-річного віку, подають в місцеві органи з питань соціального захисту населення заяву та відповідні документи:

1) фізичною особою, яка надає соціальні послуги:
• заява про згоду надавати соціальні послуги;
• паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
• висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що стан її здоров’я дозволяє постійно надавати соціальні послуги;
• копія трудової книжки( а у разі відсутності трудової книжки – письмове повідомлення особи із зазначенням інформації про відсутність трудової книжки та про останнє місце роботи чи отримання доходів);
• заява про надання згоди на проведення перевірки даних про доходи особи з використанням відомостей Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

2) особою, яка потребує надання соціальних послуг, або її
законним представником (у разі визнання цієї особи недієздатною):
• заява про необхідність надання соціальних послуг;
• паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
• копія довідки до акта огляду медико-соціальною експертною
комісією (форма N 157-1/о)
• висновок лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування (за винятком інвалідів I групи, інвалідність яких встановлена безстроково та які згідно з довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією потребують постійного стороннього догляду).

Жителі Строжинеччини мали змогу отримати поради одразу кількох фахівців. Правові консультації також надавала начальник Сторожинецького бюро правової допомоги Вікторія Данко. Загалом буковинців цікавили питання: оплата праці осіб, які працюють в гірських районах, порядок оформлення спадщини, порядок виправлення помилки в державному акті про право власності на землю.

Завдяки роботі мобільних точок доступу, кожен громадянин може отримати фахову юридичну консультацію з різних питань за місцем проживання.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел. (0 372) 51-36-12.
До фахівців Сторожинецького бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: м. Строжинець, вул. Чернівецька, 6а,тел.(03735)2-28-99.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).