назад
01.02.19

Порядок отримання допомоги малозабезпеченим сім’ям – консультують спеціалісти Кам’янського місцевого центру з надання БВПД

familyПорядок надання державної допомоги малозабезпеченим родинам – одне з найпоширеніших питань, з яким громадяни приходять до центрів та бюро правової допомоги. Спеціалісти Кам’янського місцевого центру з надання БВПД підготували детальне роз’яснення з цього приводу.

Отже, законодавством визначається поняття малозабезпеченої сім’ї як такої, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї. Як визначити прожитковий мінімум на конкретну родину?

Прожитковий мінімум для кожної сім’ї встановлюється окремо, виходячи з її складу відповідно до прожиткового мінімуму на кожного члена сім’ї. Станом на 1 січня 2019 року прожитковий мінімум дорівнює:

  • На одну особу – 1853 грн;
  • На дитину віком до 6 років – 1626 грн;
  • На дитину віком від 6 до 18 років – 2027 грн;
  • На працездатну особу – 1921 грн;
  • На особу, що втратила працездатність – 1497 грн.

При призначені державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям встановлюються наступні суми: 21 % для працездатних осіб, 85% для дітей, 100% для осіб, що втратили працездатність від прожиткового мінімуму. Але розмір допомоги не може становити більше 75% від рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї. (ЗУ «Про державний бюджет»).

          Для того, щоб отримати допомогу, представникові малозабезпеченої сім’ї, перш за все, необхідно звернутися із заявою про надання державної допомоги до відповідного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації. У сільській місцевості – до виконавчих органів сільських та селищних рад, які передають їх відповідним органам.

Для того, щоб подати звернення, із заявою необхідно зібрати певний пакет документів, який включає в себе:

  • Документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім’ї;
  • Довідка про склад сім’ї.
  • Декларація про доходи та майно усіх осіб, що входять до складу сім’ї;
  • Довідка про наявність та розмір земельної ділянки (паю).

Звертаємо увагу (!):

не включається в декларацію субсидії, державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям, сплачені членами сім’ї аліменти.

Протягом десяти календарних днів орган соціального захисту населення має прийняти рішення про надання соціальної допомоги або відмову у її наданні.

У разі відмови уповноважений представник сім’ї обов’язково має отримати письмове повідомлення із зазначенням аргументів відмови та порядком оскарження рішення. Соціальна допомога виплачується помісячно в період шести місяців, після чого сім’я повинна знову підтвердити своє право на допомогу.

          Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям не надається у наступних випадках:

  • Працездатні члени сім’ї не працюють та не навчаються у відповідних навчальних закладах протягом трьох місяців до моменту подання звернення щодо допомоги;
  • Наявність незадекларованих додаткових джерел для існування;
  • Купівля протягом 12 місяців, що передують зверненню щодо допомоги, земельної ділянки, квартири, будинку, автомобіля, транспортного засобу, механізму, товарів довгострокового вжитку на суму, що в десять та більше разів перевищує прожитковий мінімум для сім’ї на момент звернення;
  • Наявність у власності чи володінні в сім’ї другої квартири чи будинку, якщо загальна площа житла перевищує 21 м2 на одного члена сім’ї та додатково 10,5 м2 на сім’ю, чи більше одного автомобіля, транспортного засобу чи механізму.

А у випадках, якщо вам відмовили у призначенні державної соціальної допомоги без належних на те підстав, ви можете оскаржити дане рішення, у цьому вам допоможуть правники системи безоплатної правової допомоги.

Звертайтеся до Кам’янського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою вул. Москворецька, 14, м. Кам’янське, тел. (096) 449-51-52.

Детальну інформацію з питань отримання безоплатної правової допомоги можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.

Статтю підготували фахівці Кам’янського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з практикантом Центру студентом ДДУВС Ткаченко Дмитром.