назад
17.10.19

Порядок отримання у 2019 році житлової субсидії

Згідно чинного законодавства України, житлова субсидія є соціальною допомогою мешканцям домогосподарств, що проживають в житлових приміщеннях та не можуть самотужки сплачувати вартість житлово-комунальних послуг.

11 жовтня, з метою обговорення змін до порядку надання громадянам пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, головним спеціалістом відділу «Чигиринське бюро правової допомоги» Оксаною Кривошеєю проведено робочу зустріч зі спеціалістом управління соціального захисту населення Чигиринської районної державної адміністрації Ніною Васюрою.

Одним з нововведень уряду є тимчасова відміна окремих пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Так, на період отримання субсидії громадянам, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг, вони нараховуватися не будуть. Проте, розрахунок субсидії буде проводитися з урахуванням пільг на сплату послуг і обсяг обов’язкового платежу за послуги ЖКГ буде залежати виключно від доходів сім’ї.

Житлово-комунальна субсидія оформляється на одного з зареєстрованих членів сім’ї, на ім’я якого відкрито особовий рахунок за оплату комунальних послуг. Решта членів домогосподарства для призначення субсидії повинні підтвердити свою згоду на доступ і обробку персональних даних. Квартиронаймачі, які сплачують комунальні послуги відповідно до договору оренди, також мають право на субсидію.

З урахуванням нових правил, у 2019 році право на отримання субсидії втратили наступні категорії громадян:

– орендодавці, які не задекларували доходи від надання майна в оренду;

– особи, які придбали майно або сплатили послуги вартістю понад 50 тисяч гривень;

– власники автомобілів, з дня випуску яких минуло менше 5 років. Виняток становлять мопеди або машини, видані соціальними установами;

– особи, які протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією отримали спадщину або іншим законним способом набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб;

– боржники з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума заборгованості яких перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 гривень);

– власники квартир, площа яких перевищує 120 кв. метрів, а будинку – 200 кв. метрів. Обмеження не поширюється на дитячі будинки сімейного типу, прийомні та багатодітні сім’ї;

– особи працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в Центрі зайнятості як безробітні. Таким громадянам автоматично зараховують в дохід три прожиткові мінімуми, що істотно знижує ймовірність нарахування субсидії.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).