назад

46800897 2157884387787261 8457989502995005440 nПід час планування подорожі за кордон із дітьми батьки часто стикаються із законодавством, яке є незрозумілим для них, тому, виникає безліч питань стосовно того, чи потрібен дитині закордонний паспорт, чи потрібен дозвіл одного з батьків на виїзд та який термін його дії, що робити, якщо батьки не проживають разом та багато інших.

Багато труднощів виникає у пар, які розлучені чи давно не проживають разом. У таких випадках отримати дозвіл на виїзд дитини за кордон від другого з батьків буває досить складно, адже здебільшого стосунки в таких пар давно зіпсувалися.

Однак, все змінилося, оскільки у 2018 році Міністерство юстиції України ввело норми, згідно з якими один із батьків, з яким проживає дитина, має право вивозити її за кордон без дозволу іншого.

Раніше виїзд дитини за кордон без згоди батька або матері був можливий лише у випадку, якщо батько (або мати) є іноземцем або особою без громадянства, коли один з батьків є недієздатним, безвісно відсутнім, позбавлений батьківських прав, або ж за наявності довідки про смерть другого з батьків.

В лютому 2018 року Верховна Рада України підтримала законопроект, який значно спрощує процедуру виїзду дітей за кордон. Відповідно до даного законопроекту внесено поправки в статтю 161 Сімейного кодексу України, де чітко прописано умови, за яких дитина до 16 років може виїхати за кордон без дозволу одного з батьків.

Проте, є певні випадки, коли дитина може покинути межі України без згоди одного з батьків, а саме:

для лікування хвороби за наявності обґрунтування необхідності надання медичної допомоги за межами України;

для участі в міжнародних олімпіадах;

для участі в міжнародних програмах обміну школярів;

для участі в міжнародних музичних, художніх та інших творчих конкурсах;

для участі в міжнародних екологічних, наукових, технічних, художньо-естетичних, туристичних, освітньо-культурних заходах, міжнародних дитячих змаганнях;У разі відсутності згоди одного з батьків на виїзд дитини за кордон, таке рішення також може надати і суд, при наявності законних підстав для такого надання;

для участі в спортивних заходах.

У разі відсутності згоди одного з батьків на виїзд дитини за кордон, таке рішення також може надати і суд, при наявності законних підстав для такого надання.

В серпні цього року набрав чинності закон від 03.07.2018 року № 2475-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання», який стосується виплати аліментів та правил виїзду дітей за кордон, також він передбачає спрощення в процедурі оформлення необхідних документів для виїзду неповнолітніх за межі України.

Даним законом встановлено, що той з батьків, з ким залишається дитина після розлучення, якщо він не перешкоджає у побаченнях і спілкуванні з дитиною може самостійно приймати рішення про виїзд дитини за кордон і дозвіл іншого з батьків йому для цього не потрібний. Проте, в такому випадку, дитина зможе виїхати за кордон лише на термін, який не перевищує одного місяця. Щоправда, цього часу цілком достатньо для того, щоб поїхати відпочити у літній табір чи на міжнародні змагання.

Якщо ж дитині потрібно перебувати за кордоном більше, ніж 1 місяць, то в такому випадку все ж буде необхідно отримати дозвіл від іншого з батьків на виїзд дитини за кордон. Якщо батько (чи мати), які не проживають разом з дитиною не сплачують аліменти довше, ніж протягом 4 місяців ( а дитині з інвалідністю чи важко хворій – понад 3 місяці), інший з батьків має повне право вивозити дитину за кордон без його згоди, пред’явивши на кордоні довідку про наявність у другого з батьків заборгованості понад 4 місяці або понад 3 місяці та документ, що підтверджує тяжку хворобу чи інвалідність дитини.

Той з батьків, з ким після розлучення дитина не живе, для виїзду із нею за кордон обов’язково має отримати нотаріально завірену згоду іншого з батьків. Для цього йому необхідно надіслати рекомендованого листа другому з батьків з проханням надати таку згоду. У разі, якщо таку згоду не надали протягом 10 днів з дня вручення рекомендованого листа, необхідно звернутися до суду для отримання такої згоди – але лише в тому випадку, якщо в нього немає заборгованостей по виплаті аліментів.

Пам’ятайте, обов’язково необхідно повернутися в Україну у встановлені строки!

У разі умисного порушення строків перебування дитини за кордоном передбачена відповідальність – штраф у розмірі від 1700 до 3400 грн. та втрата права виїзду з дитиною за кордон без згоди другого з батьків на рік.

З вищенаведеною інформацією, керівник Зборівського бюро правової допомоги Марія Колісник ознайомила присутніх, під час засідання жіночого клубу Зборівської районної філії Тернопільського обласного центру зайнятості «Крок до успіху», темою якого було «Виїзд за кордон: за і проти».

Також, у рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» проводилося інформування присутніх та надання практичних рекомендацій щодо захисту прав громадян з найбільш актуальних питань.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скап – зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець та м. Зборів, вул. Б.Хмельницького, 47,тел.: (03540) 2-21-70, zborivske@legalaid.te.ua.

Нагадуємо, що отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).