назад

37812934 2011449952518608 1322894027892195328 nДиректор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Ірина Хондогій обмінялась кращими практиками діяльності системи БПД з колегами з Вінничини.

Робоча нарада з фахівцями центру стала лише вдалим початком знайомства та сприяла позитивному обміну досвідом. Працівники розповіли про порядок організації роботи у їх відділах та мали змогу дізнатися, як це відбувається у колег іншої області.

Також, Ірина Хондогій взяла участь у роботі наради-семінару, в ході якого розглядались такі питання: чи мають адвокати можливість підвищувати професійну кваліфікацію працюючи у системі безоплатної правової допомоги? Чи потрібний та дієвий інститут наставництва? Що таке peer review і як воно вплине на адвокатів?  Такий захід організувала директорка Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області Марина Лукіянова.

27 07 2018 4

Світлана Маліновська, начальниця управління забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги, роз’яснила присутнім, що таке система peer review (прим. – експертна оцінка адвокатських кейсів) та зазначила доцільність її можливого запровадження. Згадану систему peer review утворюють відібрані на конкурсних засадах адвокати-оцінювачі, а Комісії із забезпечення якості формуються спільно органами адвокатського самоврядування, БПД та представниками громадянського суспільства. Серед країн, які використовують peer review як дієвий механізм є Велика Британія, Канада, Фінляндія, Китай та інші.

Марина Лукіянова представила результати пілотного проекту «Офіс громадського захисника» (далі – ОГЗ) у кримінальних провадження. Основними завдання ОГЗ є підвищення якості надання БВПД у кримінальних провадженнях, запровадження інституту наставництва, вироблення нових критеріїв для проведення моніторингу якості надання БВПД у кримінальних провадженнях та підвищення професійної кваліфікації адвокатів, які залучаються для її надання. Зазначила ефективність та дієвість його впровадження. Розповіла директорка і про нові законодавчі зміни, що стосуються надання безоплатної правової допомоги.

Окрім того, у рамках робочого відрядження до Вінниці, Ірина Хондогій взяла участь в урядовій експертній зустрічі в онлайн-режимі на тему «Удосконалення законодавчих актів у сфері надання безоплатної правової допомоги» за участю представників Міністерства юстиції України, експертів від Координаційного центру з надання правової допомоги та громадської ради при Мін’юсті, представників інститутів громадянського суспільства.

Під час онлайн-дискусії обговорили внесення змін до законодавчих актів у сфері надання безоплатної правничої допомоги.

Загалом, такі візити до колег з інших областей є гарною можливістю  перейняти позитивний досвід в реалізації однієї спільної мети.