назад
14.03.18

Посилення правової освіти – крок до правової держави

29177077 587873494900740 1860215774019321856 n

Реалізуючи правопросвітницьку функцію, фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області активно комунікують з представниками органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, навчальними, бібліотечними закладами, громадськими організаціями. Ключову роль у координації правової освіти у регіоні займає Полтавська обласна міжвідомча координаційно-методична рада (далі -МКМР) з правової освіти населення, яка є консультативно-дорадчим органом при обласній державній адміністрації. До складу МКМР входять представники обласних структур, в т.ч. й директор Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Олександр Черчатий.

 

14 березня 2018 року відбулося перше у цьому році засідання Полтавської обласної МКМР з правової освіти населення. Захід відкрив голова Полтавської обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення, заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації, Олег Пругло.

«Питання правової освіти завжди є і були актуальними, адже постійно у державі приймаються нові законодавчі акти, що викликає необхідність доведення новел чинного законодавстві, суті реформ, основних прав, вміння їх реалізовувати у повсякденному житті та у визначених випадках захищати до пересічних громадян», –повідомив Олег Пругло.29186337 587873498234073 3739314655223349248 n

Про стан виконання Програми правової освіти населення області в 2017 році та реалізацію основних пунктів програми Головним територіальним управлінням юстиції доповів заступник голови Полтавської обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення, начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Олег Тимченко.

«Правова освіта – це процес набуття правових знань, навичок та вмінь, формування поваги до права, закону, прав та свобод людини, саме тому пріоритетним напрямком у роботі Міністерства юстиції та територіальних управлінь є підвищення рівня правової освіти населення, яке реалізується, зокрема, в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», – зауважив очільник юстиції області.

Перший заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Микола Лахижа поінформував членів ради про роботу Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Полтавській області щодо виконання основних пунктів Програми.29196350 587873504900739 5147874627627778048 n

Він повідомив про позитивні зрушення у напрямі вивчення та аналізу діяльності районних МКМР з правової освіти населення, проведення заходів спрямованих на посилення правової освіти в області, висвітлення норм чинного законодавства та діяльності системи у ЗМІ тощо.

«Діяльність Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області, окрім забезпечення надання безоплатної правової допомоги у регіоні, спрямовувалася також і на виконання Програми правової освіти населення області на 2016-2020 роки, – констатував Микола Лахижа,Слід зазначити, що у Полтавській області прийняті 24 районні та 3 міські Програми правової освіти, співвиконавцями яких є місцеві центри з надання БВПД та бюро правової допомоги у Полтавській області. Крім того, активізувалася робота МЦ та бюро правової допомоги щодо сприяння розробці та прийняттю програм правової освіти населення у сільських, селищних радах, ОТГ Полтавської області. Так, на даний час в області прийнято 51 таку Програму».

За словами першого заступника директора Регіонального центру, дані показники є результатом ефективної злагодженої співпраці обласної державної адміністрації, обласної ради, ГТУЮ в Полтавській області, фахівців системи БПД області та територіальних громад, яка не обмежується лише прийняттям відповідних програм, а й продовжується шляхом її реалізації у рамках коштів, які виділені на реалізацію основних заходів Програм.

Відзначено ефективне використання коштів у рамках Програми, зокрема, для проведення кущових семінарів на тему «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині», проведення наукових заходів та підготовки у публікації інформаційних і методичних матеріалів.

Про надання соціальних послуг сім’ям з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, з метою збереження родинних стосунків для дитини доповіла заступниця директора Полтавського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Вікторія Масляк.

Кандидат наук державного управління, доцент кафедри державного управління і права Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка Інна Кульчій повідомила про проведення науково-практичних конференцій, круглих столів, тренінгів, присвячених проблемам розвитку правової освіти, визначним подіям у житті держави розповіла 

Про особливості проведення на базі Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого науково-практичних конференцій, круглих столів, тренінгів щодо здійснення судової реформи та реформи правоохоронної системи в Україні, реформи правової освіти, реалізації вказаних реформ на Полтавщині розповіла начальниця навчально-методичного відділу Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Вікторія Каюн.IMG 3803

Із станом криміногенної ситуації серед дітей на території Полтавської області, у тому числі виявлення дорослих осіб, які втягують неповнолітніх у протиправну діяльність, схиляють їх до вживання наркотиків та алкоголю; розшуку дітей, що зникли безвісті, учасники засідання ознайомилися під час виступу старшої інспекторки відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Полтавській області Тетяни Порохні.

За результатами засідання члени обласної МКМР також прийняли відповідні рекомендації для подальшої їх реалізації на теренах області та підвищення рівня правової освіти жителів Полтавщини.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Отримати фахову правову допомогу громадяни можуть звернувшись до відповідних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел. (0532) 50-27-22.

Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної Сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська, 17, тел. (05361) 77-479/.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.