назад
16.06.16

«Посилення правової спроможності в країнах з перехідною економікою: вихід за рамки звичних уявлень», – виступ А.Вишневського

20160616092921Директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський та його заступник Сергій Троценко беруть участь у міжнародній конференції “Майбутні напрями з доступу до правосуддя: розширення доступу, щоб не залишити нікого позаду”, яка організована програмою Правова ініціатива відкритого суспільства Фундацій відкритого суспільства і проходить з 15 по 16 червня 2016 року в штаб-квартирі Центру досліджень міжнародного розвитку в Оттаві (Канада). У своєму виступі Андрій Вишневський на прикладі України говорив про роль систем безоплатної правової допомоги в посиленні правової спроможності громад і в реформуванні сфери правосуддя в країнах з перехідною економікою.

Метою конференції є генерування глибшого аналізу та обговорення між різними міжнародними та національними гравцями питань того, як доступ до правосуддя може бути розширений та інституціоналізований, та як має відбуватися фінансування надання правових послуг. Сесії конференції спрямовані на визначення та поширення досвіду методологій вимірювання правових потреб, витрат та ефективності різних стратегій з розширення систем надання правових послуг, та як відповідні технології можуть бути використані найкращим чином.

Серед учасників конференції – фахівці-практики у сфері забезпечення доступу до правосуддя з державного та недержавного сектору з різних країн, у тому числі із розвинутих країн світу, країн, що розвиваються та країн із перехідною економікою.

Сьогодні, 16 червня, Андрій Вишневський розповів про український досвід становлення та розвитку системи безоплатної правової допомоги, її роль як у забезпеченні та дотриманні фундаментальних прав людини, так і, в ширшому контексті, у процесі проведення реформ в Україні, та в посиленні правової спроможності громад.

20160616092921

«Аби оцінити цю роль, слід поглянути на унікальний контекст переходу України – від пострадянської автократії до сучасної європейської демократії – з 3-х різних кутів. По-перше , абсолютно очевидно, що система БПД забезпечила надання сервісів правової допомоги для громадян, особливо чутливих їх категорій. По-друге, система допомагає запобігти порушенням і захищає права людини в цілому. І, нарешті, система здійснює суттєвий вплив на процес реформ в Україні, зокрема, з точки зору запобігання корупції та сприяння реформі судової системи», – зазначив Андрій Вишневський.

Він коротко розповів про основні етапи розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні з моменту прийняття в 2011 році Закону України «Про безоплатну правову допомогу», утворення регіональних центрів з надання БВПД, і до розширення системи через створення місцевих центів у 2015 році та утворення бюро правової допомоги у нинішньому році.

Він нагадав, що розвиток системи безоплатної правової допомоги включено як частину широкого та довгострокового стратегічного порядку денного реформ в Україні. Так, розвиток правової допомоги включено до Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних інституті, Національної стратегії у сфері захисту прав людини, затверджених Президентом України, а також до Плану пріоритетих дій Уряду.

«Створення системи БПД в Україні має значний вплив на реформування поліції, прокуратури та реформи з децентралізації», – переконаний Андрій Вишневський.

Він пояснив: «Протягом багатьох років Україна мала з серйозну проблему, що полягала в жорстокому поводженні, тортурах та інших порушення прав людини затриманих з боку поліції. У 2013 році ранній доступ до правової допомоги усім затриманим було гарантовано новоствореною системою БПД – протягом 2-х годин після затримання і до першого допиту. У результаті, кількість зазначень порушень прав людини відповідно до оцінки незалежних українських правозахисників значно знизилася (принаймні на 50 відсотків)».

«Я хотів би поділитися унікальною українською ініціативою. У кожному зі 100 місцевих центрів ми створили особливу позицію, відому як “інтегратор”. Ми активно підтримуємо розвиток професійного співтовариства інтеграторів в рамках системи безоплатної правової допомоги. Ці інтегратори мають на меті встановлення співпраці з іншими основними провайдерами правових послуг в межах місцевих громад, співпрацювати із такими провайдерами та муніципалітетами, а відтак розширювати правові можливості для мешканців своїх громад. Така унікальна ініціатива дозволила нам залучити більше 700 місцевих НУО до надання правових послуг, а також сприяти прийняттю і фінансуванню 73 місцевих програм з надання безоплатної правової допомоги. Існують додаткові 300 програм, які були розроблені та, як очікується, будуть прийняті найближчим часом», – розповів директор Координаційного центру.

20160616093013

Також він підкреслив провідну роль національних урядів у розвитку інституційного потенціалу для надання правової допомоги та посиленні правової спроможності, особливо в країнах з перехідною економікою.

«Уряди займають унікальну позицію у сфері проектування, регулювання, забезпечення базового фінансування і розвитку мережі установ з надання правової допомоги та посилення правової спроможності. Це не означає, однак, що уряди повинні зберегти монополію у цьому. Замість цього уряди повинні встановлювати стандарти і грати роль координатора і каталізатора в середовищі незалежних постачальників правових послуг. Останні ж повинні конкурувати за ресурси, що виділяються як національним урядом, так і муніципалітетами», – підсумував директор Координаційного центру.

Переглянути презентацію та повний текст виступу Андрія Вишневського

Конференція частково слугуватиме для запуску Звіту під назвою «Розроблення портфоліо стабільної фінансової моделі розширеного доступу до базових правових послуг Партнерство задля Закону та Розвитку, Великобританія, уповноваженого ПІВС, ЦДМР, Департаментом міжнародного розвитку, Фундацією LEF, мережею Omidyar», а також сприятиме проведенню майбутніх досліджень та інформуванню про те, як реалізувати Ціль 16.3 щодо доступу до правосуддя в рамках Цілей сталого розвитку ООН.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook     YouTube YouTube     Google Google+  тTwitter