назад

Посилення правових можливостей людей та правових спроможностей громад

beg 4 pers 301x173

Безоплатна правова допомога наразі існує не лише на Конституційному рівні, вона наявна у нашому житті. Ми можемо зустрічатися і обговорювати зміни, пропонувати нові ідеї, втілювати їх в життя, – зауважила перший заступник Міністра юстиції України Наталія Севастьянова , – Цей захід (міжнародна конференція – авт.) має на меті розповісти людям і роз’яснити про можливість захищати свої права самостійно, і разом, як членам громади, відстоювати базові громадянські права.

Саме з цих слів розпочалася 20 жовтня дводенна Міжнародна конференція «Посилення правової спроможності громад» у місті Харків. Організаторами цього масштабного заходу стали Міжнародний фонд «Відродження», Проект «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Міністерством міжнародних справ Канади, Міністерство юстиції України та Координаційний центр з надання правової допомоги.

За оцінкою ООН, близько 4 мільярдів людей у всьому світі не мають необхідної правової допомоги, через що, вони майже щоденно стикаються із загрозами експлуатації, насильства та бідності. Дієве посилення правової спроможності громад допомагає розв’язати цю проблему шляхом подолання перешкод у рівному доступі до правосуддя.zala 1 301x172

На сьогодні в Україні діє близько 550 точок доступу до безоплатної правової допомоги, – наголосив у вітальному слові директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський, – Це 24 регіональних та 97 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також понад 400 бюро правової допомоги.

Чинне правове середовище в Україні створює чудові можливості для посилення розвитку системи безоплатної правової допомоги. Хоча система БПД й допомагає вразливим верствам населення захищати свої права та отримувати доступ до ресурсів, послуг та можливостей, все ж таки посилення правової спроможності необхідне для гарантування того, що люди мають необхідні знання і навички для захисту своїх прав та використовують наявні правові можливості для цього.

Як зазначили під час відкриття конференції організатори заходу, посилення правової спроможності полягає в тому, щоб звичайні люди були здатні самостійно використовувати право для пошуку конкретних шляхів розв’язання своїх щоденних правових проблем.

11 301x226А далі розпочалася цікава та плідна робота. Колишній заступник Комісара зі стратегічного розвитку, планування та взаємодії з громадськістю Королівської поліції Канади Ева Кмєчік презентувала концепцію «Посилення правової спроможності громад». Гостя з Канади наводила під час презентації приклади з особистої практики та статистичні данні становлення та успішного розвитку системи БПД в Україні.

Наступною була презентація «Посилення правової спроможності громад: український вимір» Олександра Солонтая, керівника програми практичної політики Інституту Політичної Освіти.

Після презентацій всі учасники, а це понад 200 представників Координаційного, регіональних та місцевих центрів з надання БВПД, різноманітних правозахисних організацій, громадських об’єднань, благодійних фондів та іноземних експертів з Канади, Угорщини, Південної Африки, Македонії, Пакістану, США, Індії та Великобританії поділилися для роботи у групах.

Питання, що розглядалися під час групових обговорень та мали вкрай важливе значення, були такими: Як і для чого залучати громади до процесу якісних змін?; Як вплинути на корупційні традиції?; Які є альтернативні способи вирішення спору?; Як посилити правові можливості вразливих груп?; Як вирішувати правової питання без юристів?.22 301x226

Від Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області у Міжнародній конференції «Посилення правової спроможності громад» участь прийняла заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації Олена Качура. Група, до якої потрапила фахівець РЦ, працювала над визначенням ролі та компетенції «неюристів», які є переваги від їх роботи та можливі перешкоди.

На прикладі своїх держав міжнародні експерти наводили практичні приклади з цього питання. Рім Бахді, професор Віндзорського Університету (Канада) надала інформацію щодо Програми «Карама» (розвиток системи підготовки суддів та посилення правової спроможності громад в Палестині), основною метою якої було сприяти запровадженню поняття людської гідності в процесі забезпечення правосуддя. Експерт з Південної Африки, директор Національного альянсу розвитку центрів правової допомоги у своїй країні Номбонисо Нангу Мукабела навела приклади розвитку та успішної роботи в напрямку забезпечення доступу до правосуддя вразливих верств населення.

Експерти з України, а саме голова Одеської обласної громадської організації «Комітет виборців України» Ігор Бринош, експертка з адвокації міжнародного благодійного фонду «Чіріклі» Лариса Кобелянська, директор Сумського місцевого центру з надання БВПД Валентина Трошечко та керівник Юридичної клініки Донецького національного університету Микола Удод, навели приклади щодо вирішення правових питань без юристів на території громад Одеської, Сумської, Вінницької областей та на Закарпатті.

Під час обговорень Олена Качура закцентувала увагу присутніх на моделях надання правової допомоги в невеликих чи віддалених громадах або сільській місцевості на прикладі Запорізької області.

Багато громадян не мають можливості, фізичної або матеріальної, достатися до місцевого центру аби отримати відповіді на свої правові питання, тому на території м. Запоріжжя та Запорізької області було утворено мобільні та дистанційні консультативні пункти, які обслуговують соціально незахищені верстви населення шляхом надання безкоштовних правових консультацій та роз’яснень законодавства.

Фахівець Регіонального центру повідомила, що наразі створено 46 мобільних соціальних офісів, у яких фахівці місцевих центрів з надання БВПД разом із спеціалістами Головного територіального управління в Запорізькій області, Департаменту житлово-комунального господарства Запорізької міської ради, Управління пенсійного фонду України, Державної фіскальної служби, співробітниками Управління праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради, Центрами зайнятості, Територіальними центрами соціального обслуговування консультують жителів Запорізького краю.MSO1 301x102

За допомогою програми «Бібліоміст» працюють дистанційні консультаційні пункти, у яких фахівці місцевих центрів проводять прийом та консультування громадян он-лайн, завдяки чому у людей поступово формується високий рівень правової свідомості та правової культури, які, у подальшому, дозволять їм захищати свої інтереси та права свідомо та самостійно.

Громадянам  для отримання доступу до безоплатної правової допомоги необхідно лише прийти до однієї з бібліотек за місцем проживання, яка підключена  до програми “Бібліоміст”, – наголосила Олена Качура, – Працівники бібліотеки налаштують Skype-зв’язок з  фахівцями одного з  місцевих центрів  з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Он-лайн консультацію на сьогодні можна отримати у 31 бібліотеці Запорізької області.B6 301x102

Підсумок виступу полягає в тому, що всі ці інструменти розширюють доступ до правосуддя серед мешканців населених пунктів, віддалених районів області, де немає юристів та адвокатів.

Але виходячи з досвіду міжнародних експертів, у багатьох країнах світу первину правову допомогу в громадах надають параюристи (не дуже відоме в Україні слово): не маючи профільної юридичної освіти, ці люди мають певні навики та знання, набуті під час тренінгів, які дозволяють їм допомагати іншим. Це аналіз проблеми та перенаправлення до потрібної інстанції, в деяких випадках первинна консультація чи надання інформації. Мережа таких параюристів, лідерів в своїх громадах, може стати важливим інструментом у подоланні правової ізоляції віддалених районів і в нашій державі.

Під час спільних обговорень модератором групи письменницею, адвокатом, правозахисником Ларисою Денисенко разом зі слухачами було вирішено, окрім слова «параюрист», використовувати терміни «агент змін», «правовий комунікатор», «правовий інформатор», «правовий повірений», «правовий зв’язковий», «правоповодир». Бо саме вони, на думку більшості, є більш зрозумілими та більш інформативними для жителів України.

Є сподівання, що досвід, який був набутий на Міжнародній конференції «Посилення правової спроможності громад» у Харкові стане у пригоді кожному учаснику під час пошуку альтернативних шляхів надання правової допомоги мешканцям територіальних громад.