назад
02.10.15

Посилення співпраці між адвокатурою і державою – тема обговорення на круглому столі в Тернополі

DSCN198629 вересня 2015 року в приміщенні Ради адвокатів Тернопільської області за підтримки Громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» та за сприяння Міжнародного фонду «Відродження» відбувся круглий стіл «Практична співпраця між адвокатурою і державою заради якості правової допомоги».

Серед учасників обговорення були директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Ірина Хондогій, голова Ради адвокатів Тернопільської області Валерій Міщенко, адвокат, тренер-модератор, керівник Тернопільського відокремленого підрозділу ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Володимир Малишевський, директор Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Гордєєв, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Віталій Сольський, голова дисциплінарної палати КДКА Тернопільської області Ярослав Кметик, представник Ради адвокатів Тернопільської області у Раді адвокатів України Тарас Будз, голова комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги Ради адвокатів Тернопільської області Віталій Горба, секретар Ради адвокатів Тернопільської області Віктор Дрозда, помічник голови Ради адвокатів Тернопільської області Петро Балабан, член Ради адвокатів Тернопільської області Оксана Лисенко, журналіст газети «Свобода» Ольга Кушнерик, адвокати Людмила Крічфалушій та Надія Сампара.

З вступним словом до присутніх звернулась Ірина Хондогій, Валерій Міщенко та Володимир Малишевський.

DSCN2010

Ірина Хондогій поінформувала учасників про проведення 8 конкурсу адвокатів, які залучаються для надання БВПД. Вона наголосила на співпраці між Регіональним центром та Радою адвокатів регіону в питанні інформування правників про проведення конкурсу та необхідності більш ширшого залучення адвокатів по районам області з метою формування більш конкурентного середовища. Валерій Міщенко висловив пропозицію щодо більш ширшого залучення представників органів адвокатського самоврядування до конкурсного відбору адвокатів та врахування їх думки при відборі кандидатів.

Володимир Малишевський розповів про роль адвоката в наданні БПД біженцям та внутрішньо переміщеним особам.

Юрій Гордєєв порушив питання щодо окремих аспектів професійної етики адвокатів у зв’язку із забезпеченням надання БВПД в цивільних і адміністративних справах з 1 липня 2015 року соціально вразливим та незахищеним верствам населення (малозабезпеченим особам, учасникам АТО, інвалідам тощо) та проінформував про перші 90 днів роботи місцевого центру.

DSCN2079

Учасниками круглого столу обговорено складнощі, що виникають у адвокатів під час надання БВПД в цивільних та адміністративних справах і при наданні правової допомоги засудженим. Зокрема, обговорено проблеми розмежування первинної та вторинної правової допомоги, звернення осіб за правовою допомогою в питаннях, які не мають визначеного правового механізму їх вирішення, з питаннями, які не мають судової перспективи чи є явно незаконними. З приводу надання правової допомоги особам, засудженим до позбавлення волі, було наголошено на надуманості підстав для звернення за отриманням правової допомоги та випадки зловживання таким правом.

DSCN1926

DSCN1940

У ході дискусії присутні жваво обговорювали питання, що стосувались розробки стандартів якості надання БВПД в цивільних та адміністративних справах. Представники Ради адвокатів регіону висловили свою готовність взяти активну участь в процесі їх розробки та запровадження. Були озвучені окремі концептуальні думки щодо того, яким чином повинні формуватися такі стандарти. Підкреслено важливість необхідності розроблення таких стандартів з метою підвищення якості надання безоплатної вторинної правової допомоги.

DSCN1963

Насамкінець представники Ради адвокатів висловили підтримку системі БВПД, відзначили високий професійний рівень адвокатів, що надають безоплатну правову допомогу в області, та висловили побажання залучати адвокатів, які не працюють в системі БВПД, до заходів з підвищення кваліфікації адвокатів, які проводяться Центром, відзначивши їх користь.

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter