назад

t 1 dutuna-groshiНайкраще задоволення інтересів та потреб дитини – це один із найважливіших приорітетів державної політики.

       Розірвати шлюб і зберегти дружні стосунки вдається далеко не всім. Часто після офіційного розірвання шлюбу один із батьків, починаючи будувати нові стосунки, намагається забути про колишню сім’ю, зокрема й про дітей. Тому одному із батьків, з ким після розлучення залишається проживати дитина, доводиться судитися, аби змусити того з батьків хто проживає окремо згадати про свої хоч би фінансові зобов’язання. Але навіть після отримання рішення суду про стягнення аліментів, велика кількість батьків все одно намагаються уникнути сплати аліментів різними шляхами. Щоб унеможливити такі ситуації, в Міністерстві юстиції України розробили зміни до законів для посилення відповідальності неплатників аліментів.
       07 грудня 2017 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» (далі – Закон).
       Вже 6 лютого 2018 року даний Закон набрав чинності. Законом внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Сімейного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, законів України «Про дорожній рух», «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», «Про Державну прикордонну службу України», «Про судовий збір», «Про Національну поліцію», «Про виконавче провадження» та удосконалено порядок стягнення аліментів.
       Документ спрямований на забезпечення належного виконання рішень щодо стягнення аліментів. Закон дозволить зменшити заборгованість зі сплати аліментів, а також забезпечить належне утримання осіб, які отримують аліменти.
       Запроваджено нові засоби примусового виконання рішень відносно боржників, які мають заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців.

Що ж відповідно до нового Закону передбачається боржнику, який має заборгованість зі сплати аліментів?

       Найперше, передбачено новий вид адміністративного стягнення – суспільно корисні роботи, які полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, оплатних робіт, вид яких визначає відповідний орган місцевого самоврядування.
       Несплата аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин. Суспільно корисні роботи виконуються не більше восьми годин, а неповнолітніми – не більше двох годин на день.
       За виконання суспільно корисних робіт порушнику нараховується плата за виконану ним роботу. Оплата праці здійснюється погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці.

       Власник підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу за місцем виконання порушником суспільно корисних робіт зобов’язаний здійснювати нарахування плати порушнику за виконання роботи та перерахування її на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби для подальшого погашення заборгованості зі сплати аліментів.
       У разі ухилення порушника від виконання суспільно корисних робіт постановою суду (судді) за поданням органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, строк невиконаних суспільно корисних робіт може бути замінений адміністративним арештом.
       Строк арешту визначається з розрахунку, що одна доба арешту дорівнює п’ятнадцяти годинам невиконаних суспільно корисних робіт, але не може перевищувати п’ятнадцяти діб.
       Відповідно до Закону суспільно корисні роботи не призначатимуться особам, визнаним інвалідами I або II групи, вагітним жінкам, жінкам, старше 55 років та чоловікам, старше 60 років.
       Наступним покаранням є тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.
       Керування транспортним засобом особою, стосовно якої встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами, тягне за собою позбавлення права керування транспортними засобами на строк від трьох до шести місяців.

Не може бути застосовано до боржника тимчасове обмеження у праві керувати транспортними засобами в разі:

  1. якщо встановлення такого обмеження позбавляє боржника основного законного джерела засобів для існування;
  2. використання боржником транспортного засобу у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на утриманні боржника особи з інвалідністю I, II групи, визнаної в установленому порядку, або дитини з інвалідністю;
  3. проходження боржником строкової військової служби, військової служби за призовом осіб офіцерського складу, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період або якщо боржник проходить військову службу та виконує бойові завдання військової служби у бойовій обстановці чи в районі проведення антитерористичної операції;
  4. розстрочення або відстрочення сплати заборгованості за аліментами у порядку, встановленому законом.

Окрім адміністративного стягнення у вигляді соціальних робіт та тимчасового обмеження у праві керування транспортними засобом, Закон встановлює також інші заходи примусу такі, як:

  • встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;
  • встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;
  • встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

       Якщо боржник не платить аліменти більш ніж 6 місяців, тоді питання про тимчасовий виїзд дитини за кордон на термін більше одного місяця самостійно вирішує той з батьків, з яким рішенням суду визначено місце проживання дитини.

Також, 5 лютого 2018 року в Україні запрацював єдиний реєстр боржників та список злісних неплатників аліментів (https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors). Відтепер можна перевірити, чи немає вашого нового обранця (обраниці) у списку боржників.

У відкритий реєстр боржників потрапляє платник аліментів за наступних умов:

  • рішення суду щодо сплати аліментів;
  • відкрите виконавче провадження;
  • заборгованість за сплатою аліментів загальною сумою більшою, ніж сума виплат за 3 місяці.

Для коректного пошуку боржника у реєстрі необхідно ввести якомога більше вірних даних: П.І.П. боржника, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків.

За додатковими консультаціями з правових питань, ви завжди можете звернутись до фахівців відділу «Новомиколаївське бюро правової допомоги» Першого запорізького місцевого центру з надаеея безоплатної вторинної правової допомоги, розташованого по вул. Соборності, 84 в смт. Новомиколаївка, тел. (04461) 9-33-31.