назад
20.11.17

Посилюємо співпрацю з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області

DSC 1267

25 жовтня 2017 року набула чинності постанова Кабінету Мiнiстрiв України вiд 18 жовтня 2017 року № 793 «Про внесення змін до Порядку інформування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адмiнiстративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою».

Зміни полягають у тому, що відтепер Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, його представники чи регiональнi представництва можуть пiд час вiдвiдування місць несвободи поінформувати Регіональний центр про виявлення фактів неповідомлення суб’єктом подання iнформацiї про затримання певної особи. Таке звернення, за умови надання усіх необхідних даних, повинно реєструватися Регіональним центром та затриманій особі призначається адвокат, про що інформується Омбудсмена.

Із урахуванням вказаного, 15 листопада 2017 року, у Регіональному центрі відбулася робоча зустріч з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області Вірою Яковенко.

 «Захист конституційних прав, надання соціально вразливим верствам населення  фахової правової допомоги, інформування про права є пріоритетним напрямом роботи фахівців системи безоплатної правової допомоги, тому для нас дуже важливою співпраця із партнерами, які проводять правозахисну діяльність» – зазначив Олександр Черчатий під час зустрічі.DSC 1269

Спільно із начальником відділу організації надання вторинної правової допомоги  Регіонального центру з надання БВПД у  Полтавській області Людмилою  Армеєвою, сторони обговорили механізм подальшої співпраці та ефективної реалізації згаданої постанови, як на практиці буде здійснений механізм співпраці, який алгоритм дій фахівців системи БПД у разі отримання таких повідомлень. Крім того, сторони обговорили питання щодо проведення відповідної інформаційної роботи щодо законодавчих змін як для працівників Регіонального, місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги, так і безпосередньо осіб, які знаходяться у місцях несвободи.DSC 1262

 «Прийняття вищезазначеної постанови дозволить оперативно реагувати на випадки порушення прав осіб, які знаходяться у місцях несвободи та забезпечить  їх конституційне право на захист» – констатувала Віра Яковенко.

Нагадуємо, що Регіональним центром спільно з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області налагоджену тісну співпрацю щодо захисту прав громадян. Так, проведено низку правопросвітницьких заходів для різних цільових груп, які спрямовані на інформування про діяльність такого важливого правового інституту для захисту прав громадян. Відповідну інформації про діяльність регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області  мали можливість почути і фахівці системи БПД області під час круглого столі, який відбувся у Полтаві.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Додатково повідомляємо, що в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та інші питання щодо отримання такої допомоги. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.