назад

Повернення безпідставно сплаченого «пенсійного» збору з операцій купівлі-продажу нерухомого майна

505472872Відомо, що під час нотаріального оформлення договорів купівлі – продажу квартир сплачується 1% збору на державне пенсійне страхування від вартості придбаного нерухомого майна. Чи можна повернути ці кошти? Хто має право? Яка процедура повернення ? Юристи Борзнянського бюро правової допомоги надають відповіді на ці питання.

Згідно з п.15-3 Постанови Кабінету Міністрів України «Про порядок сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій» від 3 листопада 1998 р. № 1740, тільки за наявності документального підтвердження сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування відбудеться нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна.

Не кожен знає, що громадяни, які перебувають у черзі на одержання житла або купують його вперше, звільняються від сплати збору. Якщо операція купівлі-продажу житла відбулася і збір був сплачений ( 1% від вартості), його можна повернути.

Для того, щоб повернути кошти, необхідно подати заяву до управління Пенсійного фонду України про повернення помилково/безпідставно сплаченого збору. За процедурою Пенсійний фонд має підготувати встановленої форми подання та відправити його до органу казначейства, який в термін 5 робочих днів повертає кошти на вказаний заявником рахунок або готівкою за спеціальною процедурою виплати. Варто зазначити, що органи Пенсійного фонду України не володіють інформацією про права власності громадян на нерухоме майно, тому у більшості випадків відмовляють у поверненні сплаченого збору.

Це рішення підлягає оскарженню в судовому порядку. Для цього, необхідно подати позовну заяву за місцем знаходження відповідача (управління Пенсійного фонду України) про зобов’язання повернути безпідставно сплачені кошти.

Перелік документів для подачі позову :

– відмова від Управління Пенсійного фонду про повернення помилково сплачених коштів;
– документ, який підтверджує факт, що Ви придбали житло вперше (документ можна отримати, надіславши запити в реєстраційну службу та БТІ);
– копію платіжного документу, який підтверджує оплату збору (документ можна отримати у нотаріуса, котрий посвідчував договір купівлі-продажу).
Варто зазначити, що зазвичай суди задовольняють позови про зобов’язання управління Пенсійного фонду України повернути безпідставно сплачені кошти на користь позивачів.

Нагадаємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.