назад
21.05.18

Повнолітні діти, які продовжують навчання – мають право на аліменти

01Саме цей факт довела в суді Валерія Аношкіна, головний спеціаліст Новоукраїнського бюро правової допомоги Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
До Новоукраїнського бюро правової допомоги Голованівського місцевого центру з надання БВПД звернулась громадянка Р. з проханням надати правову допомогу у справі щодо стягнення аліментів на утримання дитини, яка продовжує навчання.
Клієнтка повідомила, що має на утриманні двох дітей, виховує їх та піклується про них самостійно, жодної допомоги від батька дітей немає. На даний час її повнолітня донька, яка навчається на першому курсі ліцею, знаходиться на повному утриманні матері. Батько дітей офіційно не працює, але на постійній основі їздить на заробітки до іншої країни. Саме тому громадянка Р. звернулась до працівників бюро за допомогою у захисті її прав та прав її дитини.
Вивчивши матеріали справи, Валерія Аношкіна з’ясувала, що у клієнтки від громадянина Р., з яким вона перебувала в законному шлюбі, є донька. Але у 2000 році подружжя розлучилось і батько відмовився утримувати дитину.
Після досягнення повноліття, дитина продовжує проживати з матір’ю. Вона незаміжня, навчається на першому курсі ліцею в м. Кропивницький, не працює, додаткового заробітку немає.
Валерія Аношкіна склала позовну заяву про стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, яка продовжує навчання. Адже, відповідно до ст.199 Сімейного кодексу України, якщо повнолітні син, донька продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років, за умови, якщо вони можуть надавати матеріальну допомогу.
16.12.2017 року Новоукраїнський районний суд виніс рішення про стягнення аліментів з батька на користь клієнтки на утримання повнолітньої доньки на період її навчання.