назад

photo 2018-09-04 16-01-08Діти – майбутнє держави. Кожна дитина має права, які визначені законодавством. Це стосується також права виховуватися та зростати в сім’ї. Завдання батьків полягає у створенні належних умов для зростання, навчання, виховання та розвитку дитини. Ці норми визначені Сімейним кодексом України і є обов’язковими для батьків. Проте часто останні нехтують своїми обов’язками, і їх діти опиняються в складних життєвих обставинах, потребують правового та соціального захисту держави. Позбавлення батьківських прав – крайній захід впливу, коли ставлення батьків до своїх дітей уже змінити не можливо.

Про причини позбавлення батьківських прав роз’яснив керівник Заліщицького бюро правової допомоги Арсен Нагуляк під час роботи мобільного пункту консультування громадян в приміщенні Товстенської селищної ради Заліщицького району.

Процедура позбавлення батьківських прав складна та вимагає детального вивчення ситуації в сім’ї представниками органу опіки та піклування, який надає висновок відповідно до своєї компетенції.

photo 2018-09-04 16-01-45

Статтею 150 Сімейного кодексу України визначені обов’язки батьків щодо виховання та розвитку дитини:

виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім’ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини;

піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток;

забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя;

поважати дитину;

передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов’язку батьківського піклування щодо неї;

забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини;

забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини.

Стаття 164 Сімейного кодексу України визначає, що батьків можуть позбавити відповідних прав, якщо батько або мати:

без поважної причини не забрали дитину з пологового будинку та протягом півроку не виявляли до неї батьківського піклування;• не виконують свої обов’язки по вихованню дитини;

жорстоко поводяться з дитиною;

мають алкогольну або наркотичну залежність;• експлуатують дитину, примушують її до жебракування;

засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Звернутися до суду з позовом про позбавлення батьківських прав, крім батька або матері, можуть опікун, піклувальник, особа, в сім’ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров’я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор та навіть сама дитина, якщо вона досягла 14-річного віку.

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).