назад
17.07.15

Позиція професійних адвокатських об’єднань, правозахисних і громадських організацій, Омбудсмана, Відкритої громадської платформи розвитку української системи БПД щодо неприпустимості притягнення до дисциплінарної відповідальності адвоката А. Вишневського

КДКА16 липня 2015 року в Кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури Київської області відбулося засідання з розгляду порушеного дисциплінарного провадження стосовно адвоката Андрія Вишневського. Асоціація правників України, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Асоціація адвокатів України, Громадська платформа розвитку української системи надання безоплатної правової допомоги, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Союз юристів України та численні представники адвокатської та юридичної спільноти висловили публічну позицію з приводу факту переслідування директора Координаційного центру з надання правової допомоги, адвоката Андрія Вишневського за висловлення ним своєї критичної думки щодо стану сучасної адвокатури.

Так, 13 липня 2015 року Асоціація правників України висловила публічну позицію з приводу факту переслідування адвоката Андрія Вишневського за висловлення ним своєї критичної думки щодо стану сучасної адвокатури, згідно з якою Асоціація правників України:

           «вважає недопустимим використання дисциплінарного провадження як способу тиску на адвоката та будь-які переслідування за публічні висловлювання адвокатами своїх поглядів та переконань».

          «закликає колег долучитися до підтримки адвоката Андрія Вишневського під час розгляду дисциплінарної справи, яке відбудеться 16 липня 2015 року о 14.30 в приміщенні КДКА Київської області за адресою: вул. Артема, 10, м.Київ».

ВГО «Асоціація правників України» створена 30 листопада 2002 року на засадах професійної належності з метою сприяння втіленню в життя принципу верховенства права в державному, суспільному та громадському житті, та об’єднує представників юридичної професії – науковців, політичних та суспільних діячів, інших осіб.

Наразі членами Асоціації правників України є 3034 дійсних члени, серед яких адвокати та практикуючі правники, державні службовці, науковці та освітяни, нотаріуси, працівники прокурорських, слідчих органів, органів МВС та СБУ, судді, юрисконсульти.

Президент Асоціації – Денис Бугай, один з кращих фахівців у кримінальному праві за версією міжнародного видання «Best Lawyers International 2013-2015»; провідний спеціаліст країни у сфері корпоративного права за версією міжнародного видання «Best Lawyers 2015»; увійшов до ТОП-100 найкращих юристів України у 2015 році за результатами професійного дослідження, проведеного виданням «Юридична газета»; визнаний одним з 10 найбільш діяльних юристів України у 2013-2014рр. за версією авторитетного фахового видання «Юридична практика»; увійшов до ТОП 10 провідних юристів України з медіа права, а також в ТОП 20 провідних юристів з корпоративного права за результатами дослідження «50 провідних юридичних фірм України 2013», що проводилось газетами «Комерсант – Україна» та «Юридична практика».

15 липня 2015 року Українська Гельсінська спілка з прав людини висловила стурбованість з приводу намагань керівництва Національної асоціації адвокатів України притягнути до дисциплінарної відповідальності директора Координаційного центру з надання правової допомоги Андрія Вишневського за висловлювання ним своїх думок і оцінок щодо стану справ в адвокатурі. В офіційній позиції УГСПЛ, зокрема, наголошено, що: «Сьогоднішня скоординована кампанія, яка має намір притягнути адвоката Вишневського до дисциплінарної відповідальності за висловлювання, що є захищеними від переслідування і Конституцією і Конвенцією з прав людини, є черговим свідченням зростання тоталітарних тенденцій в адвокатурі. Якщо за оціночні судження щодо стану справ в адвокатурі адвокат дійсно буде притягнутий до відповідальності, це прямо засвідчить «плачевний стан адвокатури».

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) – найбільша асоціація правозахисних організацій України. Спілка об’єднує 30 правозахисних недержавних організацій . Метою діяльності УГСПЛ є захист прав людини. Була створена 1 квітня 2004 року, є неприбутковою та неполітичною організацією.

Місією УГСПЛ є сприяння розвитку гуманного суспільства, що базується на повазі до людського життя, гідності та гармонійних стосунків між людиною, державою і природою через створення платформи для співпраці між членами Спілки та іншими учасниками правозахисного руху.

Виконавчий директор – адвокат Аркадій Бущенко. Тривалий час співпрацював з Харківською правозахисною групою як правовий експерт і керував роботою Центру стратегічних справ, на рахунку якого близько 60 виграних справ у Європейському суді з прав людини. Є автором 9 книжок та 15 публікацій з правозахисної тематики. З 2008 року він очолював громадську організацію «Інститут правових досліджень та стратегій». У 2008 і 2010 роках він обирався головою правління Спілки.

Також 15 липня 2015 року Асоціація адвокатів України висловила офіційну позицію щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності за публічне висловлення своєї думки адвоката, директора Координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції України, Андрія Вишневського. У ній резюмовано: «Вважаємо неприпустимим переслідування адвокатів, зокрема, Андрія Вишневського, за публічне висловлення критичної думки щодо стану української адвокатури та засуджує використання дисциплінарного провадження як способу тиску на адвоката».

ВГО «Асоціація адвокатів України» створена 8 квітня 2006 року на засадах професійної належності та об’єднує адвокатів для сприяння розвитку та зміцненню інституту адвокатури в Україні, підвищення рівня правової допомоги, що надається адвокатами, підвищення ролі та авторитету адвокатури в суспільстві та задоволення та захисту прав та законних інтересів членів Асоціації.

Наразі членами Асоціації адвокатів України є близько 900 адвокатів.

Президент Асоціації – адвокат Олег Чернобай. Спеціалізується на питаннях правого захисту інтелектуальної власності, правового регулювання відносин в енергетичному секторі та користуванні природними ресурсами, корпоративних відносинах та загалом цивільному, підприємницькому правф, а також питання здійснення правосуддя. Має низку наукових публікацій, присвячених проблемам правого захисту інтелектуальної власності.

Цього ж дня свою публічну позицію із зазначеного приводу оголосила Громадська платформа розвитку української системи безоплатної правової допомоги. У ній, зокрема, наголошено, що «представники організацій громадянського суспільства, що рік тому сформували громадську платформу розвитку системи безоплатної правової допомоги, із великим здивуванням та стурбованістю сприйняли звернення керівництва НААУ до місцевих органів адвокатури та ІІІ з’їзду адвокатів України до Міністра юстиції України з приводу критичних висловлювань адвоката та директора Координаційного центру з надання правової допомоги пана Андрія Вишневського». А також висловлено думку, що «Адвокатура України справді знаходиться у стані глибокої кризи, що підтверджується результатами опитувань громадян, експертними оцінками, журналістськими розслідуваннями, аналітичними звітами» та закликано «дотримуватися адвокатської етики, плюралізму, шанобливого ставлення до протилежних думок, і припинити діяти в шаблоні радянської тоталітарної істерії».

Відкрита громадська платформа розвитку української системи безоплатної правової допомоги є добровільною ініціативою та формою співпраці громадських діячів та експертів у галузі прав людини, верховенства права, юстиції в кримінальній сфері в Україні, метою якої є всебічне сприяння розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні.

Учасниками громадської платформи є: Лариса Денисенко, адвокатка, письменниця, правозахисниця (голова Платформи); Микола Сіома та Антоніна Бондаренко – виконавчий та програмний директор ВБО Українська фундація правової допомоги; Роман Романов та Василина Яворська – директор та менеджер програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження»; Микола Хавронюк, директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ; Олександр Банчук, член правління Центру політико-правових реформ; Олександра Матвійчук, Голова Правління ГО «Громадянських свобод», Координатор громадської ініціативи «Євромайдан SOS»; Аркадій Бущенко та Максим Щербатюк, виконавчий директор та програмний директор Всеукраїнської асоціації правозахисних організацій «Українська Гельсінська спілка з прав людини».

15 липня 2015 року офіційну заяву з приводу неприпустимості притягувати до відповідальності адвоката за висловлені ним критичні зауваження висловила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська: «Я вважаю недопустимим використання дисциплінарного провадження щодо Андрія Вишневського як способу тиску на адвоката за публічні висловлювання своїх поглядів та переконань. Діяльність адвокатури ґрунтується на верховенстві права та законності, а не цькуванні і залякуванні».

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини (Омбудсман) – орган Верховної Ради України, що здійснює парламентський контроль за додержанням конституційних прав та свобод людини і громадянина в Україні.

Основною функцією Омбудсмана є контроль за діяльністю виконавчих та інших органів державної влади шляхом розгляду скарг громадян на дії тих чи інших органів або посадових осіб, що призвели до порушення прав та свобод людини і громадянина.

На сьогодні інституція омбудсмана на національному, регіональному та місцевому рівнях існує більш ніж у 100 країнах світу, і ця ідея продовжує поширюватися.

З початку діяльності в Україні до Омбудсмана звернулися понад 1,1 млн. осіб.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини – заслужений юрист України Валерія Лутковська. Юрист, має багатий досвід професійної діяльності в структурі Міністерства юстиції України та Міністерства у справах сім’ї та молоді. З вересня 2003 року — заступник Міністра юстиції, уповноважений у справах дотримання Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Із січня 2011 року — урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини. У квітні 2012 року призначена Уповноваженим Верховної Ради з прав людини. Нагороджена Почесною грамотою Міністерства юстиції України, Орденом княгині Ольги III ступеня.

5 липня 2015 року заяву щодо переслідування адвокатів за критичні висловлювання щодо стану адвокатури в Україні оприлюднив Союз юристів України. Так, «Союз юристів України, як організація, яка об’єднує юристів та адвокатів України, вкрай стурбована ситуацією щодо застосування дисциплінарних заходів задля монополізації права на особисту думку членів Національної асоціації адвокатів України». У зазначеній заяві наголошено, що «переслідування адвокатів за критичну позицію викликало громадський резонанс в авторитетних громадських та адвокатських організаціях, які висловили обґрунтовані сумніви щодо незалежності адвокатури в Україні. Зокрема порушення дисциплінарної справи за публічне висловлення думки щодо загальновизнаних проблем в адвокатурі директора Координаційного центру з надання правової допомоги Андрія Вишневського є тиском на адвоката». А також зазначено, що «стан адвокатури в Україні, так само як і проблеми, які виникли при формуванні Конституційних органів та проведенні третього з’їзду адвокатів України викликають обґрунтоване занепокоєння у адвокатської спільноти щодо гарантій адвокатської діяльності. Переслідування адвокатів за критичні висловлювання ставить під сумнів спроможність самоврядування української адвокатури виконувати свою місію: захист конституційного права кожного громадянина та члена організації на висловлення власної окремої думки. Саме порушення принципів прозорості та відкритості в роботі Національної асоціації адвокатів України та Ради адвокатів України зумовлюють та зміцнюють недовіру та критику членів». У заяві закликано органи адвокатського самоврядування, їх посадових осіб у відносинах із адвокатами дотримуватись Конституції України, Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року. А також наголошено, що Союз юристів України «не залишить без уваги та належного реагування дії керівництва Національної асоціації адвокатів України щодо професійних прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності».

ВГО «Союз юристів України» утворена у травні 1991 року з метою об’єднання зусиль для задоволення інтересів юристів, залучення їх до активної участі в роботі по розбудові правової держави, формування в Україні громадянського суспільства. Нині Союз об’єднує понад 100 тисяч індивідуальних членів та майже стільки ж юристів в установах, на підприємствах і в організаціях, що є її колективними членами і галузевими асоціаціями. Організації Союзу діють у всіх регіонах країни.

Голова Союзу юристів України – Валерій Євдокимов – народний депутат України II та IV скликання, заступник голови комітету Верховної Ради України з питань законності і правопорядку (1994-1998). Радник Голови Вищої ради юстиції України, радник Генерального прокурора України, голова Всеукраїнської юридичної ради, заслужений юрист України.

Раніше, а саме 08 липня 2015 року, адвокат Андрій Стельмащук ініціював проведення у соціальній мережі Facebook флешмобу, що полягає у копіюванні та поширенні адвокатами як власного на своїх профілях у згаданій соціальній мережі уривку з виступу директора Координаційного центру з надання правової допомоги на тему «Безоплатна правова допомога: бачення, вплив на середовище, ризики і можливості» на конференції «Судова реформа: стратегічне планування та подальші кроки» 15 червня 2015 року, а саме: «Основним ризиком для реалізації конституційного права громадян на безоплатну правову допомогу і можливостей держави це право забезпечити, ми бачимо плачевний стан української адвокатури: це низькі етичні стандарти та професійній рівень адвокатури; це те, що адвокат є корупційною ланкою в системі судочинства; це те, що з явищем “міліцейських адвокатів” Національна асоціація адвокатів України не бореться і навіть не дає жодної оцінки цьому явищу. Реформування адвокатури на часі, воно необхідне. Тому що в стані, в якому адвокатура є сьогодні, вона може стати гальмом для реалізації судової реформи».

Лише за перші години до шлешмобу приєдналися адвокати Денис Бугай, Артем Стоянов, Олег Макаров, Анна Огренчук, Марина Старовойтова, Олексій Савчук, Олексій Кузьмінський, Леонід Шалімов, Ігор Свєтлічний, Олександра Яновська, Аліна Самарець, Ірина Дідковська, Оксана Томчук, Олександр Мірошник, Андрій Левковець, Павло Попович, Денис Корінний, Наталія Дорошенко, Лариса Меркулова, Сергій Свіриба, Ольга Бородіна, Маркіян Ключковський, Андрій Гринчук, Володимир Кухта, Валерія Коломієць, Роман Мартиновський, Володимир Дементьєв, Андрій Авторгов, Дмитро Малигін, Олег Спину, Володимир Бондар, Андрій Трембич, Дмитро Димов, Наталія Радушинська, Наталія Гурковська, Катерина Кармазіна, Євгеній Мороз, Тетяна Колодій, Євгенія Коваленко, Олег Руденко, Вадим Маркевич.

Нагадаємо, виступивши 15 червня 2015 року на конференції «Судова реформа: стратегічне планування та подальші кроки» у Верховному суді України із доповіддю «Безоплатна правова допомога: бачення, вплив на середовище, ризики і можливості» як посадова особа – директор Координаційного центру з надання правової допомоги – Андрій Вишневський розповів про гнучкість та інноваційність української моделі системи БПД в Україні, яка отримала належне визнання і в українському суспільстві і в колі міжнародних партнерів. Засадничими принципами системи БПД, за його словами, є незалежність провайдерів безоплатної правової допомоги та вільна конкуренція між ними, що є запорукою якості. Серед окреслених ризиків для подальшого розвитку системи БПД головним Андрій Вишневський назвав плачевний стан вітчизняної адвокатури. Зокрема, Андрій Вишневський зазначив: «Якщо адвокатура якнайшвидше не буде реформована у відповідності із принципами та стандартами Ради Європи, вона може стати гальмом для імплементації судової реформи» .

У подальшому, на підставі заяви ІІІ-го З’їзду адвокатів України, який відбувся 03 липня 2015 року стосовно, на думку делегатів з’їзду, «порушенні директором Координаційного центру з надання правової допомоги Вишневським Андрієм Володимировичем приписів спеціального національного законодавства та Правил адвокатської етики», а також у зв’язку із цим листа №419/0/2-15 від 24.06.2015 Голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Ізовітової Л.П. направленого голові Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області Ковбасінській Г.В., рішенням Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області стосовно адвоката Вишневського Андрія Володимировича порушено дисциплінарну справу, розгляд якої призначено на 16 липня 2015 року о 14:30 год в приміщенні КДКА Київської області за адресою: м. Київ, вул. Артема, 10. Також попередньо, а саме листом №421/0/2-15 від 24.06.2015 Голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Ізовітової Л.П. головам Рад адвокатів регіонів та головам Кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури регіонів щодо ситуації, «яка склалась через неприпустимі публічні висловлювання адвоката, директора Координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції України, які руйнують повагу суспільства до інституту адвокатури в державі», було запропоновано «прийняти дану інформацію до відома, обговорити її із колегами на місцях та висловити свою активну позицію».

16 липня 2015 року свою позицію з приводу факту переслідування адвоката Андрія Вишневського за висловлення ним своєї думки про стан сучасної адвокатури оголосила Всеукраїнська Громадська Організація «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу». У ній ВГО висловила «стурбованість та бачить реальну загрозу для всіх адвокатів України, у використанні дисциплінарного провадження, як засобу тиску на адвоката, обмеження його свободи слова та переслідування за публічні висловлювання своїх поглядів і переконань». Офіційна позиція ВГО наголошує, що «неприпустимий будь-який тиск на адвоката та втручання в його діяльність, здійснення переслідувань за публічні висловлювання з боку виборних органів самоврядування, оскільки свобода висловлення власної думки складає одну з найважливіших складових демократичного суспільства, одну з основних вимог до прогресу та розвитку кожної особистості. Плюралізм, толерантність та широта мислення є обов’язковими ознаками демократичного суспільства». А також у зазначеній офіційній позиції висловлено думку, що: «На даний час існує реальна загроза, що переслідування та тиск продовжиться і торкнеться всієї адвокатської спільноти, яка має сміливість висловлювати власні думки публічно».

ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» є об’єднанням громадян, які здійснюють адвокатську та правозахисну діяльність, створене з метою захисту законних професійних, соціальних, економічних та інших спільних інтересі.

Членами об’єднання можуть бути адвокати, які надають безоплатну правову допомогу, у тому числі ті, які надають таку допомогу pro bono, та які своєю активною діяльністю сприяють реалізації мети та завдань об’єднання.

У 24 областях та місті Києві функціонують відокремлені підрозділи об’єднання, до якого входять понад 1000 адвокатів.

Голова об’єднання – адвокат Вікторія Мітько. Працювала адвокатом Кримської колегії адвокатів, Севастопольського відділення Спілки адвокатів України, протягом 5 років була членом дисциплінарної палати КДКА м. Севастополя. З жовтня 2012 року була членом атестаційної палати КДКА м. Севастополя. У 2012 – 2013 роках працювала заступником директора та директором Севастопольського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Неодноразово нагороджувалась почесними грамотами Севастопольської міської державної адміністрації, Спілки адвокатів України, Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури України.

16 липня 2015 року свою позицію стосовно проблемних питань у професійному житті адвокатської спільноти висловила д.ю.н., професор кафедри правосуддя Київського національного університету імені Тараса Шевченка, адвокат з понад 20-річним досвідом Олександра Яновська. Зокрема, у своєму відеозверненні Олександра Яновська зазначила: «На сьогоднішній день реакційні сили знову піднімають голову в Україні. Яскравий приклад цього – кампанія, яку розпочали в керівних органах Національної асоціації адвокатів України щодо нетерпимості до будь-якої іншої думки щодо тих проблем, які існують в адвокатурі. Сьогодні розглядається дисциплінарна справа пана Вишневського, директора Координаційного центру з надання правової допомоги, який мав сміливість сказати про те, про що знають по суті всі в нашій країні, і про що було неодноразово було оголошено на будь-яких заходах: щодо великої кількості і рівня корупції, в тому числі, участі адвокатів в цьому, щодо наявності в недалекому минулому так званих “міліцейських адвокатів” в лавах адвокатури». Олександра Яновська висловилась про те, що озвучення проблем, з якими стикаються адвокати – це шлях до їх вирішення, а також про негативні тенденції в адвокатурі щодо неможливості висловлюватись вільно. На думку Олександри Яновської, «Замовчування – це шлях в нікуди». Вона закликала усіх, і звернула увагу міжнародних організацій, докласти усіх зусиль, аби перешкодити поширенню подібних негативних тенденцій в адвокатурі: «Ми маємо сприяти, щоб у нашій країні адвокатура ставала більш демократичною, більш сильною, об’єднаною, і ні в якому разі не перешкоджала незалежності нашої професії».

Олександра Яновська – професор кафедри правосуддя КНУ ім. Т. Шевченка, доктор юридичних наук, адвокат з понад 20-річним досвідом.

1998 р. – захистила дисертаційне дослідження на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук на тему «Правові гарантії діяльності адвоката-захисника у кримінальному процесі України» за спеціальністю 12.00.09 – кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова (Київський національний університет імені Тараса Шевченка).

2012 р. – захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук на тему: «Теоретичні та організаційні засади функціонування та розвитку змагального кримінального судочинства» за спеціальністю 12.00.10 – судоустрій; прокуратура та адвокатура (Національна академія внутрішніх справ).

Є автором та співавтором понад 70 наукових та навчально-методичних праць.

Нагороджена дипломом переможця професійного конкурсу «Адвокатура – 2013» в номінації «За активну законодавчу роботу»; відомчою відзнакою МВС України – медаллю «За розвиток науки, техніки та освіти»; орденом Національної асоціації адвокатів України «Видатний адвокат України».

У своїй публічній заяві 16 липня 2015 року з приводу порушеної проти нього дисциплінарної справи Андрій Вишневський заявив: «Наголошую і наполягаю, що метою мого виступу не були ані підрив авторитету адвокатури України, ані образа моїх колег – сумлінних і доброчесних адвокатів. Навпаки, я прагнув привернути увагу до тих загальновизнаних проблем в адвокатурі, до вирішення яких разом зі своєю командою докладаю зусиль протягом останніх майже 4 років». А також: «З повагою і довірою ставлюсь до всіх без виключення членів дисциплінарної палати КДКА Київської області і розраховую на їх професіоналізм та об’єктивність при прийнятті рішення. Сьогодні ця поважна палата прийматиме рішення не у справі адвоката Вишневського, а у справі майбутнього адвокатури України».

16 липня 2015 року в Кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури Київської області відбулося засідання з розгляду порушеного дисциплінарного провадження стосовно адвоката Андрія Вишневського. Засідання було перенесено на невизначений час у зв’язку із клопотанням Андрія Вишневського щодо необхідності ознайомлення із матеріалами справи. Про дату засідання КДКА буде повідомлено пізніше.

засідання КДКА

Фото – Юридична газета

«Насамперед хотів би подякувати адвокатам, громадським організаціям, Уповноваженому Верховної Ради з прав людини та всім, хто висловив слова підтримки моїй позиції та обурені тими подіями, що відбуваються навколо мого публічного висловлювання місячної давнини, яке власне і стало підставою для звернення Голови НААУ до шановної КДКА Київської області. Особливо ціную те, що протягом останніх днів до мене звернулись більш сотні адвокатів з різних регіонів, з котрими досі я навіть не був знайомий, та висловили мені свою підтримку. Також я хотів би, щоб протягом часу мого ознайомлення з матеріалами справи, ви могли б взяти до уваги деяку додаткову інформацію по суті мого виступу 15 червня та роз’яснити її зміст. На мою думку, цей зміст намагаються спотворити окремі особи в керівництві НААУ, які насправді, на моє переконання, не бажають адвокатурі незалежності, самоврядності та процвітання. А прагнуть тримати її в пригніченому, розділеному, залежному та керованому стані. Я наголошую та наполягаю, що метою мого згаданого виступу не були ані плани підриву авторитету адвокатури, ані образа моїх колег. Навпаки, я прагну привернути увагу професійної спільноти та ширших кіл до загальновизнаних проблем в адвокатурі» наголосив Андрій Вишневський у зверненні до КДКА Київської області.

інтервю 3

Фото – Асоціація правників України

Підтримати Андрія Вишневського прийшли президент Асоціації правників України Денис Бугай, Президент Асоціації адвокатів України Олег Чернобай, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко, В.о. Голови Союзу юристів України Катерина Коваль, голова Ради адвокатів м. Києва Інна Рафальська, офіційні представники Міністерства юстиції України – директор Департаменту з питань люстрації Тетяна Козаченко, В.о. Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Марина Старовойтова та численні представники адвокатської, юридичної та правозахисної спільноти.

єдність

Фото – Асоціація правників України

Детально з передісторією та хронологією подій дисциплінарної справи проти адвоката Андрія Вишневського можна ознайомитись тут.

{module 16-07-2015_КДКА}

16 липня 2015 року, фото – Асоціація правників України


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter