назад

Позитивні результати допомоги учасникам АТО

До Броварського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся учасник АТО громадянин Т., з проханням надання допомоги щодо поновлення на роботі та виплаті заборгованості по заробітній платі за час проходження військової служби по частковій мобілізації, оскільки останнього було незаконно звільнено з роботи.

Призначеній Центром адвокату Войтовій О.О. видано доручення №2 від 07.07.2015 року для здійснення представництва клієнта у суді. Вивчивши матеріали справи адвокат встановив, що самостійно подана клієнтом позовна заява потребує доопрацювання, доповнив та змінив позовні вимоги, залучив до справи міськрайонний та обласний військкомати, Державне казначейство.

Позовні вимоги адвокат обгрунтував ст. 39 ЗУ “ Про військовий обов’язок і військову службу” та ст. ст. 1, 21, 27 “Про оплату праці”, ст. ст. 97, 115, 119, 233, 237-1 Кодексу законів про працю України, постановами КМ України № 100 від 08.02.1995 р., № 105 від 04.03.2015 р., ст. ст. 23, 1167 ЦК України, ЗУ“ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду”, Указом Президента України “Про часткову мобілізацію”.

У відповідності ч.2 ст. 39 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”,- громадяни України, призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, користуються гарантіями, передбаченими ч. 3, ч. 4 ст. 119 Кодексу законів про працю України.

Відповідно ч.3 ст. 119 Кодексу законів про працю України,- за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, в яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

Рішенням Броварського міськрайонного суду Київської області позовні вимоги громадянина Т. задоволено, – його поновлено на роботі, з роботодавця на користь позивача стягнено середній заробіток за час вимушеного прогулу за період мобілізації у розмірі 19 403 грн. 46 коп. та моральну шкоду в розмірі 3000 грн.

Проведена адвокатом Войтовою О.О. робота показує відповідальне відношення адвокатів за призначенням до виданих доручень та їх професіоналізм.