назад
23.11.15

Позитивні результати роботи адвоката в цивільних справах за дорученнями Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

IMG 20151120 123549

В Україні безоплатна вторинна правова допомога в цивільних справах почала надаватись нещодавно, проте адвокати, які надають правову допомогу за рахунок держави вже мають перші позитивні результати.

Так, до Центру звернулась громадянка Г. з заявою про надання безоплатної правової допомоги. Проблема заявниці полягала в тому, що вона хотіла оформити нотаріально посвідчене доручення на іншу особу для представлення її інтересів в певних установах та вчинення від її імені певних дій. Проте, нотаріус безпідставно  відмовила громадянці Г. у вчиненні такої нотаріальної дії. Суд першої інстанції відмовив в задоволенні її позовної заяві і Позивачка подала апеляційну скаргу.

Першим полтавським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначено громадянці Г. адвоката Руслана Кулика. Вивчивши матеріали справи та обравши правову позицію, попередньо узгодивши таку позицію зі своєю клієнткою, було прийнято рішення про уточнення та доповнення апеляційної скарги, внаслідок чого, апеляційну скаргу громадянки Г. було задоволено частково, рішення суду першої інстанції скасовано та постановлено нове, яким позовні вимоги громадянки Г. задоволені частково: визнано дії нотаріуса неправовірними та зобов’язано вчинити нотаріальну дію.

Інша позитивна завершена справа стосується трудових відносин (перегляд рішення за ново виявленими обставинами) та коротко зводиться до наступного. Громадянка В. звернулась до суду з позовом до свого роботодавця про стягнення заробітної плати. Рішенням районного суду її вимоги було задоволено та стягнуто невиплачену заробітну плату. Апеляційний суд залишив рішення суду першої інстанції в силі. Через деякий час, роботодавець звернувся до суду із заявою про перегляд рішення за ново виявленими обставини, де прохав рішення  скасувати і ухвалити нове, яким в задоволенні позову громадянки В. відмовити. Громадянка В. звернулась до Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Оскільки було встановлено, що вона є малозабезпеченою особою, їй було призначено адвоката. Результат, який отримав адвокат в інтересах своєї клієнтки – відмова в задоволенні заяви про перегляд рішення за нововиявленими обставинами.

Таким чином, одразу два клієнти, які скористались послугами Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної  вторинної правової допомоги захистили свої інтереси та отримали позитивні результати.