назад

Позитивні результати роботи відділу представництва Мукачівського місцевого центру з надання БВПД 

Merenich1    Фахівці  Мукачівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  допомагають  мешканцям краю вирішити їхні правові проблеми, надаючи безоплатну правову допомогу шляхом представництва їхніх інтересів у судах та Pro bono. 
 
    Нещодавно до Мукачівського МЦ звернулася малозабезпечена особа Е. з проханням призначити їй адвоката для представництва її інтересів у справі про стягнення аліментів на другу дитину. Центром було прийнято рішення щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги та видано доручення начальнику відділу представництва Олесі Меренич. 
    Як з’ясувалося під час перевірки документів, відповідно до рішення Мукачівського міськрайонного суду від 26.09.2016 року про стягнення аліментів, громадянин О. сплачує аліменти на користь позивачки Е. на утримання неповнолітнього сина М. Разом з тим, вищезазначеним рішенням суду позивачу Е. було відмовлено в задоволенні позовних вимог в частині стягнення аліментів на утримання доньки С., так як на той час донька нетривалий час проживала окремо з батьком.
    Представник зібрала необхідні докази та подала в інтересах Е. позовну заяву до Мукачівського міськрайонного суду, мотивуючи її тим, що дитина проживала з батьком нетривалий час, та наразі постійно проживає разом із матір’ю. Батько дитини участі в утриманні доньки не приймав та добровільно матеріальної допомоги не надавав.
    Згідно ст.141 СК України, мати, батько мають рівні права та обов’язки по вихованню та утриманню дитини. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав та не звільняє від обов’язків щодо дитини. Положенням ст.182 СК України визначено, що при визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей та інших обставин, що мають істотне значення. Відповідно до ст. 183 Сімейного кодексу України визначено, що частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.
    Вирішуючи питання про стягнення аліментів, суд врахував доводи представника Олесі Меренич  про те, що, відповідно до вимог чинного законодавства, батьки зобов’язані утримувати дітей до досягнення ними повноліття і задовольнив позовні вимоги в повному обсязі.
   При вирішенні проблеми з усиновленням дитини мешканці м.Мукачево, яка звернулася до МЦ 20 січня 2017 року, працівники відділу представництва надали громадянці безоплатну правову допомогу Pro bono.  
    Оскільки клієнт за своїм статусом не підпадає під дію Закону України «Про безоплатну правову допомогу», а питання потребувало вирішення, клієнту запропонували скористатися правовою допомогою  відділу представництва Мукачівського МЦ.  
    Начальник відділу  Олеся Меренич  вивчила справу клієнта та надала кваліфіковану правову консультацію. На прохання клієнта начальник відділу представництва О. Меренич підготувала заяву до суду в порядку ст. 234 Цивільного процесуального кодексу України (окреме провадження) про усиновлення малолітньої дитини. За наслідками розгляду заяви в суді 27. 03.2017 року ухвалено позитивне рішення з вищезазначеного питання.
    Клієнтка повернулася до Мукачівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та висловила вдячність директору центру Молнару К.Є. за належну організацію роботи та, професійне та оперативне вирішення її звернення.
    За правовою допомогою звертайтесь до фахівців Мукачівського центру з надання БВПД  та бюро правової допомоги за адресами:
    Мукачівський МЦ з надання БВПД
    м.Мукачево, вул.Пушкіна, 30, моб.тел.: 095-831-15-74 та бюро правової допомоги юрисдикції Мукачівського МЦ
    відділи:
    Берегівське бюро правової допомоги
    м. Берегово, вул. Кошута, 1, тел.: 03141-4-20-01,
    Свалявське бюро правової допомоги
    м. Свалява,  вул. Визволення, 1, тел.: 03133-2-42-29,
    Іршавське бюро правової допомоги
    м. Іршава, пл. Народна,1, тел.: 03144-2-32-80,
    Воловецьке бюро правової допомоги
    смт. Воловець, вул. Пушкіна, 6, тел.: 03136-2-20-60.