назад
01.02.19

Практичні поради фахівців щодо захисту прав громадян під час негоди

30012019sahid

29 січня 2019 року головний спеціаліст Шишацького бюро правової допомоги, Катерина Малаш провела круглий стіл з працівниками 3 ДПРП (смт. Шишаки) 1 ДПРЗ та Шишацького РС ГУ ДСНС України у Полтавській області на тему: «Захист прав громадян під час негоди». Фахівець бюро правової допомоги Катерина Малаш зупинилася на тому, як можна захистити свої права у випадку травмування під час ожеледиці, а саме порадила як з’ясувати хто відповідає за стан доріг, тротуарів, кому висувати претензії, як зафіксувати факт падіння.

«Отже, якщо все ж таки подібна неприємність трапилася – обов’язково це зафіксуйте, за можливості – знайдіть свідків. Звертайтеся у травмпункт і детально опишіть все, що сталося. Візьміть медичний висновок про свій стан здоров’я. Знайдіть власника “небезпечної” території – висувайте претензії йому. У більшості випадків – правда буде на вашому боці. Звісно, якщо ви матимете бажання і терпіння пройти усю цю непросту процедуру та зібрати необхідні докази. Тому для власного ж здоров’я, як фізичного так і психологічного, будьте взимку на вулиці обережними та уважними. Не поспішайте. Бережіть себе!»- підсумувала Катерина Малаш.     30012019sahid2

Провідний фахівець Шишацького РС ГУДСНС України, Юрій Каленіченко зупинився на практичних порадах. За його словами в першу чергу потрібно не тримати руки в кишенях – це збільшує можливість не тільки падіння, але і більш важких травм, особливо переломів; обходити металеві кришки люків, як правило, вони покриті кригою; не прогулюватися з самого краю проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо; не потрібно перебігати проїжджу частину дороги під час снігопаду та під час ожеледиці. Пам’ятайте, що в негоду значно збільшується гальмівний шлях автівки і падіння перед автомобілем, що рухається, приводить як мінімум до каліцтв, а можливо і до загибелі. Тримайтеся подалі від будинків – ближче до середини тротуару. Взимку, особливо в містах, дуже велику небезпеку являють собою бурульки».

Питання, які розглядалися на круглому столі, на даний час дуже актуальні, адже у зв’язку з різким похолоданням в області і випаданням снігу з дощем при сильному вітрі виникає реальна загроза ожеледиці на автомагістралях, пішохідних зонах. Особливу небезпеку представляє ожеледиця на дорогах в сільській місцевості, де ситуація посилюється сніговими заметами.

Окрім того, представників служби порятунку поінформували, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни зможуть, звернувшись до Шишацького бюро правової допомоги, яке працює за адресою: смт. Шишаки, вул. Партизанська, 2, тел. (05352) 9-24-13.

Інформацію про адресу найближчого місцевого центру чи  бюро правової допомоги можна отримати за єдиним телефонним номером  системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні зі стаціонарних  та мобільних телефонів в межах України, цілодобово).