назад
19.12.18

Практичний семінар-лекція для працівників системи БВПД

семінар для прац.18 грудня 2018 року адвокатом Черкаського місцевого центру з надання БВПД Світланою Солодковою проведено практичний семінар-лекцію для працівників системи БВПД, які безпосередньо працюють із клієнтами. Основною метою проведення заходу є підвищення кваліфікації фахівців.

Під час семінару розглянуто різні правові питання, зокрема щодо вселення у квартиру яка належить співмешканцям на праві власності.

Відповідно до ч. 1 ст. 369 Цивільного кодексу України, співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

Частиною 1 ст. 405 Цивільного кодексу України передбачено, що члени сім’ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону.

Частина 2 ст. 3 Сімейного кодексу України визначає, що до складу сім’ї входять особи які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки

За змістом ст. 156 Житлового кодексу України, члени сім’ї власника житлового приміщення, які проживають разом з ним у приміщенні, що йому належить, користуються жилим приміщенням нарівні з власником такого приміщення, якщо при їх вселенні не було іншої угоди про порядок користування цим приміщенням.

Таким чином, якщо частина квартири (будинку) належить співмешканцю на праві власності він може без згоди інших співмешканців вселити до даної квартири (будинку) батьків, своїх дітей та дружину.

Світлана Солодкова поділилася власним практичним досвідом і навела приклади успішних справ.