назад

pratsevlashtuvannya-atoПовернувшись з війни, бійці якомога швидше намагаються адаптуватися до буденного та мирного життя. Найкращим і найефективнішим способом адаптації для наших захисників є робота. Однак, не завжди бійці АТО можуть швидко знайти місце зайнятості, яке би припало до душі. Адже багатьох захисників України, поки ті воювали, звільнили роботодавці. А інші ж й не мали роботи, йдучи на фронт. Тому зараз гостро постала проблема із зайнятістю демобілізованих. Відсутність робочих місць та низький рівень заробітної плати штовхають бійців у крайнощі.

       Закон України «Про внесення змін до статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» який набрав сили 30 серпня 2016 року встановлює додаткові гарантії у сприянні працевлаштування учасників АТО, а саме: роботодавці, які будуть працевлаштовувати на нові робочі місця безробітних з числа учасників АТО терміном не менше ніж на два роки, будуть мати право щомісяця протягом року отримувати компенсацію фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Крім того, за цією категорією безробітних закріплюється квота у 5% на підприємствах, установах, організаціях, де працюють понад 20 співробітників. При цьому зміни стосуються лише осіб, які зареєстровані в Державній службі зайнятості та перебувають на обліку як безробітні.

       Вищевказаний закон спрямований на поліпшення соціального захисту учасників антитерористичної операції.

       Відповідні зміни тепер внесено наказом Мінсоцполітики від 30.03.2017 р. № 527 до Порядку надання роботодавцями територіальним органам Державної служби зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян. Пункт 2.2 Порядку доповнено новою категорією — учасники бойових дій, зазначені у пунктах 19 і 20 частини першої ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93р. №3551-XII.

       Окрім цього, держава пропонує демобілізованим учасникам АТО, які не мають роботи, розпочати власну справу. Багато бійців після війни звертаються до центрів зайнятості, де їм намагаються підшукати роботу. Деякі з них хотіли б розпочати власну справу, але, не знаючи, з чого починати, як оформити свою підприємницьку діяльність і, головне, де взяти гроші, дуже часто залишаються наодинці зі своїми мріями.

       Демобілізованим військовослужбовцям, які хочуть започаткувати власну справу, державна служба зайнятості виплачує допомогу по безробіттю одноразово.

       Звернувшись у центр зайнятості, учасники АТО можуть отримати одноразову допомогу для організації власної справи. Відповідно до чинного законодавства про зайнятість населення, допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності можуть отримати безробітні:

  • яким виповнилось 18 років,
  • які не можуть бути працевлаштовані за сприяння служби зайнятості протягом одного місяця у зв’язку з відсутністю на ринку праці підходящої роботи.

       Щоб отримати одноразову допомогу для організації власної справи, необхідно прийти до центру зайнятості із заявою про надання допомоги та з бізнес-планом про відкриття власної справи. Далі необхідно отримати позитивне рішення від центру зайнятості по бізнес-плану. Опісля потрібно зареєструватися як ФОП чи юридична особа та подати ці документи до центру зайнятості. Реєстрація в службі зайнятості проводиться незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування, оскільки у центрах зайнятості працює єдина база вакансій по всій Україні.

       Отримати безоплатну вторинну правову допомогу (захист; здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру) відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» для відновлення своїх прав можуть:

  1. Ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань;
  2. Особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав звертайтеся до фахівців відділу «Оріхівське бюро правової допомоги» Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та його відділів в рамках з понеділка по п’ятницю з 8-00 до 17-00 за адресою:

м. Оріхів, вул. Покровська, 58 (за адмінбудинком), тел. 4-31-54

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 

0-800-213-103 (безкоштовно та цілодобово)