назад

IMG 9351Відповідно до статті 17 Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні” з метою реалізації творчих і виробничих здібностей інвалідів та з урахуванням індивідуальних програм реабілітації їм забезпечується право працювати на підприємствах, в установах, організаціях, а також займатися підприємницькою та іншою трудовою діяльністю, яка не заборонена законом.

Відповідно до статті 172 Кодексу законів про працю України на роботодавця покладається обов’язок організувати працевлаштування інвалідів відповідно до медичних рекомендацій, встановити на їх прохання неповний робочий день або неповний робочий тиждень та створити пільгові умови праці. Залучення інвалідів до надурочних робіт та робіт у нічний час без їх згоди не допускається (ст. 55, 63 Кодекс законів про працю України).

Документом, що підтверджує інвалідність, є висновок Медико-соціальної експертної комісії про групу інвалідності. У ньому визначено види робіт, рекомендовані чи заборонені конкретному співробітнику. Тому не можна працевлаштувати інваліда на роботу, умови якої йому протипоказані.

У працівника-інваліда є право пред’явити його індивідуальну програму реабілітації.

Відповідно до статті 23 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» для особи з інвалідністю його індивідуальна програма реабілітації має рекомендаційний характер та є обов’язковою для її виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, реабілітаційними установами, підприємствами, установами, організаціями, в яких працює або перебуває особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, незалежно від їх відомчої підпорядкованості, типу і форми власності.

Постановою Кабінету Міністрів України «Про реалізацію статті 18-1 Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” затверджено Порядок надання дотації роботодавцю за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення спеціальних робочих місць для осіб з інвалідністю, зареєстрованих у державній службі зайнятості. Дотація на створення спеціальних робочих місць для безробітних інвалідів надається за умови, що трудовий договір з інвалідом, який працевлаштований на спеціальне робоче місце за направленням центру зайнятості, не буде протягом 2 років з дня працевлаштування інваліда розірвано з ініціативи роботодавця у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі шляхом реорганізації або перепрофілювання підприємства, установи чи організації, скорочення чисельності працівників чи за угодою сторін. Для працевлаштування безробітних інвалідів, професійно-кваліфікаційний рівень та/або досвід роботи яких не відповідає вимогам роботодавця, державна служба зайнятості організовує професійне навчання таких інвалідів відповідно до Законів України “Про зайнятість населення” та “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”. У разі виявлення недостовірних відомостей про виконання умов договору про надання дотації, порушення гарантій трудової зайнятості інваліда, працевлаштованого на створене спеціальне робоче місце при перевірках Державною службою України з питань праці на роботодавця чекатиме штраф.

Особу з інвалідністю можна відмовити в прийнятті на роботу, якщо його професійні якості не відповідають посаді. Коли особу з інвалідністю направлено на роботу за рекомендаціями Медико-соціальної експертної комісії, то випробувальний строк при прийнятті на роботу йому не встановлюється (ч. 3 ст. 26 Кодекс законів про працю України). А якщо такий працівник самостійно працевлаштується, то роботодавець може встановити йому випробувальний строк.

В приміщенні Запорізького міського центру зайнятості 12 липня відбулось засідання за «Круглим столом»: «Вирішення проблем працевлаштування осіб з інвалідністю, що пов’язані з обмеженнями до трудової діяльності. Питання визначення умов та характеру праці для осіб з інвалідністю». У відповідному заході взяли участь представники Запорізького обласного центру зайнятості, Запорізького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Запорізького обласного центру медико-соціальної експертизи, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізьких областях. В заході взяли участь близько 25 зареєстрованих безробітних, які мають інвалідність.

Заступник директора Запорізького обласного центру зайнятості Олег Іванілов відкриваючи засідання наголосив, що під час надання послуг особам, які мають інвалідність, служба зайнятості керується Законом України «Про зайнятість населення», відповідними угодами між управлінням соціального захисту населення Запорізької міської ради, Запорізькім обласним відділенням фонду соціального захисту інвалідів, меморандумом із Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях.

Про права на безоплатну первинну правову допомогу, для вирішення нагальних питань осіб, які мають інвалідність, та можливість їхIMG 9352 доступу до безоплатної вторинної правової допомоги розповіла головний спеціаліст відділу комунікацій та правопросвітництва в Запорізькій області Регіонального центру з надання вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізьких областях Ірина Пісецька.

До уваги! За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).