назад
17.07.18

Працевлаштування за кордоном: як не натрапити на шахраїв

37030222 494717920986264 923813161465806848 nПро те, як працевлаштуватись за кордоном та не потрапити на «гачок» до шахраїв розповіла громадянам, які знаходяться на обліку в Вільногірському міському центрі зайнятості фахівчиня Вільногірського бюро правової допомоги Наталія Савчук. Разом з спеціалістом з профорієнтації центру зайнятості Анастасією Матійчук правник зорієнтувала вільногірців щодо того як правильно скористатися послугами посередників у працевлаштуванні за кордоном.

Отже, по-перше необхідно звернути увагу на приміщення, у якому працює посередник, який пропонує роботу за кордоном. На доступному місці для громадян повинні бути розміщені такі документи:

  • наказ про видачу посереднику ліцензії,
  • витяги законів України «Про зайнятість населення», «Про зовнішню трудову міграцію»,
  • завірена ліцензіатом інформація про види професійної діяльності, за якими пропонується працевлаштування, та інші інформаційні матеріали щодо працевлаштування за кордоном.

Також посередник повинен мати офіційний веб – сайт та обов’язково надати інформацію про майбутні умови праці, засвідчену власним підписом.

Обов’язковою умовою для працевлаштування за кордоном є оформлення трудової візи або інших документів, які надають дозвіл на працю, в залежності від країни працевлаштування (детальну інформацію про що повинні надати посередники).

Посередник має право надавати сприяння у працевлаштуванні виключно до країни які зазначені у документах, поданих до Мінсоцполітики ( такі країни зазначені у Переліку суб’єктів, які мають ліцензію з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, розміщеному на офіційному веб-сайті Мінсоцполітики).

Посередники мають право отримувати плату від вас виключно після укладання між вами та іноземним роботодавцем трудового договору (контракту) та підписаних акта наданих послуг.

Наявність у посередника ліцензії та перелік країн до яких він має право направляти для працевлаштування, ви маєте змогу перевірити на офіційному веб-сайті Міністерства соціальної політики у розділі: Ліцензування/Працевлаштування за кордоном/

Наталя Савчук зазначила: якщо порушено права клієнтів по працевлаштуванню за кордоном, необхідно звертатися до Міністерства соціальної політики України або Національної поліції України та надати відповідно підтверджуючі документи.

Під час зустрічі фахівчиня бюро також розповіла про систему безоплатної правової допомоги в Україні, про діяльність Вільногірського бюро правової допомоги, про порядок надання громадянам первинної та вторинної правової допомоги та про загальнонаціональний проект Міністерства юстиції України «Я маю право!».

Нагадуємо, Вільногірське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Вільногірськ, вул. Центральна, 43 (2-й поверх). Графік роботи: понеділок-четвер з 8.00 год. до 17.00 год.п’ятниця з 8.00 год. до 15.45 год. Без обідньої перерви. телефон: (05653) 3-51-61

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).