назад

Працівник Сновського бюро правової допомоги допомогла захистити права тимчасово переміщеної особи

BPD27 червня 2017 року до Сновського бюро правової допомоги звернувся громадянин М., який має статус внутрішньо переміщеної особи, для отримання правової допомоги у вирішенні питання, пов’язаного з встановленням факту смерті дружини, яка померла 21 листопада 2016 року на тимчасово окупованій території України, а саме в м. Краснодон Луганської області. Свідоцтво про її смерть видано відділом запису актів громадянського стану Краснодонського міськрайонного управління юстиції Міністерства юстиції Луганської Народної Республіки.

Відповідно до положень Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року №1207-VII (з наступними змінами та доповненнями) будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ) виданий цими органами або особами є недійсним і не створює правових наслідків. За таких обставин, громадянин М. не має можливості отримати на території України допомогу на поховання дружини, неотриману нею пенсію та прийняти спадщину.
На підставі наказу Менського місцевого центру з надання БВПД від 29 червня 2017 року інтереси громадянина М. під час вирішення даного питання представляла начальник Сновського бюро правової допомоги Ірина Литвиненко.
Зібравши необхідний пакет документів, 3 липня 2017 року до Щорського районного суду Чернігівської області подано заяву про встановлення факту смерті в порядку статті 257-1 ЦПК України. Рішенням суду заяву задоволено та передано для негайного виконання до відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Сновському районні. На сьогоднішній день громадянин М. вже звернувся до структурного підрозділу Пенсійного фонду України за належними виплатами.
Нагадуємо, що правова допомога надається Сновським бюро правової допомоги за адресою: м. Сновськ, вул. Миру, 51а тел.: (0254) 2-13-48.
Також, за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.: (0244) 3-30-01. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.