назад
26.03.19

Працівники бюро допомогли отримати аліменти на утримання неповнолітньої дитини

2603

06 грудня 2018 року до Котелевського бюро правової допомоги за здійсненням представництва інтересів в суді звернулася громадянка Т. щодо стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини та розірвання шлюбу. Того ж дня Першим полтавським місцевим центром з надання БВПД видано наказ про уповноваження працівника Котелевського бюро правової допомоги Миколу Убийсобаку на надання безоплатної вторинної правової допомоги особі.

Після  підготовчої роботи, працівником бюро складено відповідно до вимог Цивільного процесуального кодексу України і направлено до Котелевського районного суду Полтавської області, позовні заяви про розірвання шлюбу та про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини. В обґрунтуванні позовних вимог щодо розірвання шлюбу зазначено, що сторони проживають окремо та не підтримують подружніх відносин, остаточно припинено подружнє життя та спільне ведення господарства, примирення з чоловіком неможливе. Відповідно до чинного законодавства шлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду.

В обґрунтуванні позовних вимог щодо стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини є те, що утримання спільної із відповідачем дитини повинно покладатися на обох батьків. Батько дитини проживає окремо та у добровільному порядку матеріальної допомоги для належного утримання дитини не надає, у зв’язку з чим порушуються її права та фактично належним чином не виконується конституційний обов’язок по відношенню до своєї доньки. Відповідно до ст. 180 Сімейного кодексу Українипо утриманню дитини лежить як на батькові так і на матері, батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Згідно ч.3 ст. 181 Сімейного Кодексу України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу батька і (або) у твердій грошовій сумі.

09 січня 2019 року рішенням Котелевського районного суду Полтавської області шлюб розірвано, 07 лютого 2019 року рішенням Котелевського районного суду Полтавської області стягнуто аліменти на користь клієнтки бюро на утримання неповнолітньої дитини у твердій грошовій сумі в розмірі 1000,00 грн щомісячно й до досягнення дитиною повноліття.

Нагадуємо, що скористатися своїм правом на безоплатну правову допомогу  громадяни можуть звернувшись до Котелевського бюро правової допомоги за адресою: селище Котельва, вулиця Полтавський шлях, 235, тел. (05350) 22-9-12.