назад
20.09.17

Працівники бюро правової допомоги Чернігівської області пройшли навчання з кримінально-процесуальних питань

IMG 20170920 09245520 вересня у місті Чернігів відбувся одноденний каскадний тренінг для фахівців системи БПД у Чернігівській області з кримінально-правових та кримінально-процесуальних питань. Учасниками тренінгу стали працівники бюро правової допомоги, а також місцевих центрів, які безпосередньо працюють із клієнтами. Навчальний захід організований та відбувся за підтримки проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що впроваджується за фінансового сприяння уряду Данії.

Захід відкрила заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Олеся Пирковська. Вона зазначила, що проведення таких заходів є надзвичайно важливим для працівників бюро, а також побажала всім присутнім гарного та продуктивного дня.IMG 20170920 092411

Тренінг провів адвокат-тренер мережі обміну досвідом між адвокатами та юристами, який надає безоплатну вторинну правову допомогу Микола Росомаха.

Тренер-модератор висвітлив питання, які стосуються подання заяви про злочин, зокрема, того, хто може подати заяву та що слід зазначити в такій заяві; статусу та прав потерпілого; правової допомоги у випадках домашнього насильства та складення цивільного позову у кримінальному процесі. Говорили й про права підозрюваного/обвинуваченого та вразливі категорії осіб у кримінальному провадженні, зокрема такі, як неповнолітні. У рамках тренінгу йшлося й про права та обов’язки свідків. Не оминуло увагою питання затримання в кримінальному провадженні, надання правової допомоги при жорстокому поводженні із затриманими, адміністративного затримання та видів запобіжних заходів. Йшлося також про механізми оскарження дій, бездіяльності, рішення слідчого, прокурора на досудовому розслідуванні. Крім того, розглянули й питання доступу до медичної допомоги в місцях несвободи.IMG 20170920 092409 1

Навчання учасників пройшло у форматі лекцій, виконання практичних вправ та інтерактивної гри.

Нагадаємо, що у червні нинішнього року тренери-модератори пройшли дводенний практикум у столиці, під час якого й розробили модельну програму каскадного тренінгу для фахівців місцевих центрів та бюро правової допомоги, допоміжні інформаційні та презентаційні матеріали.

Так, спеціально для цих тренінгів група експертів у складі адвокатів Віталія Каська та Юлії Лісової, а також очільниці управління забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги, адвокатки Вікторії Мітько розробили «Довідник з кримінально-процесуальних питань для надавачів безоплатної первинної правової допомоги» (переглянути електронну версію довідника). Довідник підготовлений і видрукуваний за сприяння проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні». Усі учасники тренінгів отримають його для використання у роботі.IMG 20170920 092407

Довідково
Каскадні тренінги – навчальні заходи для надавачів безоплатної первинної і вторинної правової допомоги, що проводяться одночасно у всіх регіонах за визначеною тематикою. Основною метою проведення каскадних тренінгів є підвищення кваліфікації фахівців, залучених до надання безоплатної правової допомоги.

Каскадні тренінги з кримінально-правових та кримінально-процесуальних питань відбуватимуться у відповідності до реалізації Робочого плану Проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» на 2017 рік, який був схвалений на початку цього року.