назад
19.05.17

Працівники бюро правової допомоги та поліції обговорили питання взаємодії із попередження домашнього насильства у Варвинському районі

11.05.2017 3З метою проведення правопросвітницьких заходів, спрямованих на запобігання випадкам домашнього насильства, Варвинське бюро правової допомоги спільно із працівниками поліції, підтримали Всеукраїнську інформаційну кампанію про домашнє насильство.Яку ініціював Центр інформації про права людини: “Насильство: Мовчати не можна говорити. Кому поставте самі”.

В рамках даної акції 10 травня 2017 року в ефірі радіо «Варвинське районне радіомовлення» прозвучала програма «Домашнє насильство. Ознаки, види та попередження. Порядок захисту своїх прав у різних інстанціях», під час якої слухачам розповіли про види насильства, відповідальність за вчинення протиправних дій, а також роз’яснили, як слід поводитися та куди звертатися за допомогою під час жорстокого поводження у сім’ї.


Окрім того, 11 травня 2017 року в приміщенні Варвинського відділення поліції Прилуцького відділу поліції ГУНП в Чернігівській області відбувся круглий стіл з метою налагодження співпраці із запобігання та попередження домашнього насильства в регіоні. Серед запрошених на заході були начальник Варвинського бюро правової допомоги Юлія Коваленко, начальник сектору превентивної діяльності, заступник начальника поліції Олексій Бойко, працівники сектору Сергій Бутенко та Аня Ляшенко.


Під час спілкування присутні погодилися, що обговорювана проблема на сьогодні актуальна для України, так як тривалий час не була предметом досліджень науковців та не розглядалася на державному рівні. Однак, практика останніх років доводить гостру необхідність у створенні кризових центрів для тих, хто потерпає від насильства в родині, а також змін у законодавчій базі.


На жаль, статистика по фактам насильства в сім’ї на території України досить невтішна. Так, за 2016 рік до Національної поліції України надійшло майже 130 тисяч звернень про вчинення домашнього насильства, більшість справ (близько 80 тисяч) закінчується притягненням кривдників до адміністративної відповідальності. А скільки людей продовжують жити під тиском насильства, не знаючи, куди звернутися за допомогою?
Відповідно до чинного законодавства, домашнє насильство – це такі дії одного з членів родини відносно іншого, які завдають шкоди, обмежують права чи свободи. Дана ситуація загрожує не тільки «жертві» (тій особі, яка відчула на собі тиск: фізичний, психологічний або економічний сімейного насильника), а й іншим членам сім’ї, так як псується психологічний клімат в родині, що викликає негативні наслідки.


Аналіз ситуацій «домашнього» насильства підтверджує, що у алко- та наркозалежних сім’ях здебільшого виникає фізичне насильство, проте в соціально благополучних родинах часто виникають інші види насильства. Українське законодавство виділяє 4 види насильства: фізичне (побої, штовхання, нанесення тілесних ушкоджень), психічне (погрози, шантаж, приниження, навіть брудна лайка, яка наносить дискомфорт); економічне (тотальний контроль за фінансами, заборона або примус працювати чи навчатися); сексуальне (примус до сексуальних відносин, які неприйнятні для іншої особи).

Учасники круглого столу погодилися, що для подолання наслідків домашнього насильства потрібен комплексний підхід: консультації психолога, соціального працівника, правова допомога юриста.

Також, активне обговорення викликала інформація про підписання Україною 11 травня 2017 року Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами в рамках 121-го засідання Комітету міністрів Ради Європи у Стамбулі, де говорилося про:

– створення національної лінії телефону довіри для того, щоб кожен був впевнений, що отримаєте інформацію або допомогу, якої потребує;

– забезпечення поваги та компетентного ставлення правоохоронних органів до кожного в моменти, коли повідомляється про випадки травмування: побиття партнером; стає об’єктом сексуального домагання у клубі, або на домагання роботі керівника – та забезпечення проведення належного розслідування на основі вказаних свідчень;

– уповноваження правоохоронних органів невідкладно змусити теперішнього чи колишнього партнера, чоловіка або хлопця покинути будинок з метою забезпечення безпеки потерпілого (ізолювати кривдника);

– створення переліку кримінальних правопорушень, серед яких – переслідування, сексуальне домагання та психологічне насильство. Особі більше не доведеться терпіти таку поведінку вдома або на роботі, крім того, більше не потрібно соромитися цього.

– гарантування комплексної допомоги потерпілій особі й ефективне покарання кривдника.

За результатами обговорення на круглому столі були підведені підсумки, що проблема насильства в сім’ї є масштабною, але не кожен готовий про це говорити. Завдання державних органів – допомогти вирішити питання комплексно: надати правову оцінку діям насильника; провести профілактичні дії для попередження проявів насилля; роз’яснити наслідки, як для сімейного агресора, так і для «потерпілого» від його дій; надати психологічну, правову допомогу «жертві»; допомогти у поновленні необхідних документів (в разі потреби); захисті в судовому порядку та тимчасового надання місця для перебування. Окрім того, досягнуто домовленості щодо подальшої співпраці, організації спільних заходів для родин, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують правової допомоги.


Також, учасники зустрічі обговорили порядок взаємодії Варвинського бюро правової допомоги та Варвинського відділу поліції під час досудових розслідувань кримінальних правопорушень, що стосуються насильства в сім’ї.

За отриманням консультації та захистом своїх прав можна звертатися до Варвинського бюро правової допомоги за адресою:смт. Варва, вул. Шевченка, буд. 61 або зателефонувати (04636) 2-11-06 , Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 2-40-05), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.