назад
04.12.16

Працівники Чернігівського місцевого центру надавали правову допомогу особам, що знаходяться у Чернігівському пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства

P326049629 листопада 2016 року з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги для осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» (далі — Закон), іноземців та осіб без громадянства, затриманих з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення, та на виконання умов Меморандуму про співпрацю, директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко та головний спеціаліст відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Ярослав Хоменко виїжджали до Чернігівського пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні Державної міграційної служби України (далі – ПТПІ).

Володимир Бобруйко зустрівся з першим заступником директора ПТПІ Павлом Чавою, з яким обговорив поточні та організаційні питання.
Директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД засвідчив шість довіреностей на представництво інтересів в суді громадянам Ісламської Республіки Пакістан, Народної Республіки Бангладеш, Республіки Румунія, Республіки Вірменія, відносно яких було прийнято рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги. Нових клієнтів Чернігівського місцевого центру з надання БВПД познайомили з адвокатом від системи безоплатної правової допомоги, Валерієм Кулішом, який поспілкувався з суб’єктами права на БВПД, з’ясував усі необхідні обставини їх справ і буде представляти їх інтереси в суді.
Також Володимир Бобруйко та Ярослав Хоменко за участю перекладача провели прийом осіб, які перебувають у ПТПІ. За безоплатною правовою допомогою з питань визнання статусу біженця або особою, яка потребує додаткового захисту, звернулись 17 осіб з Киргизької Республіки, Республіки Узбекистан, Королівства Марокко, Республіки Судан, Республіки Ірак, Республіки Індії, Республіки Конго, були й особи з Російської Федерації.
Під час прийому складено два звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги з питань оскарження повідомлення УДМС України в Чернігівській області про відмову в оформленні документів для вирішення питання про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, як особі, у якої відсутні умови, зазначені пунктами 1 чи 13 частини першої статті 1 Закону.
Нагадаємо, що в Україні працюють два пункти тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні Державної міграційної служби України : на Волині та на Чернігівщині. ПТПІ є державними установами, що призначені для тимчасового утримання іноземців та осіб без громадянства у разі, коли вони не виконали в установлений строк без поважних причин рішення про примусове повернення або є обґрунтовані підстави вважати, що вони ухилятимуться від виконання такого рішення, або прийнято адміністративним судом постанову про їх примусове видворення за межі України, або вони прибули на територію України відповідно до міжнародних договорів про реадмісію, або не мають законних підстав для перебування на території України і підлягають примусовому видворенню за її межі. Пункт розташований у с. Розсудів Ріпкинського району Чернігівської області, діє з липня 2008 року і розрахований на утримання 208 осіб.