назад
29.06.18

Працівники Чернігівського місцевого центру взяли участь у правопросвітницьких заходах з нагоди Дня Конституції України

IMG 1530Офіційна Конституція України була прийнята 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України та набула чинності з дня її прийняття. Кожен рік уся країна відзначає цю дату як національне свято.

Прийняття п’ятою сесією Верховної Ради України 28 червня 1996р. Конституції України стало найважливішою історичною подією в житті українського народу після проголошення 24 серпня 1991 р. всенародним голосуванням Акта проголошення незалежності України. Тим самим було завершено процес становлення України як суверенної держави, яка має свій Основний Закон.

Ухвалення Основного Закону України – Конституції стало найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.IMG 0595

Так, Конституція України закріплює основи її суспільного і державного устрою, визначає напрями розвитку суспільства і держави, основи організації та діяльності державних органів, а також органів місцевого самоврядування, встановлює конституційні гарантії здійснення прав та свобод людини і громадянина, спрямовує розвиток державної та самоврядної форм народовладдя.

Конституція України має надзвичайно велику юридичну цінність як правовий акт. Перш за все це Основний Закон держави, який має найвищу юридичну силу. Всі закони та інші нормативно-правові акти приймаються на її основі повинні відповідати їй. А це значить, що Конституція є основним джерелом нашого законодавства, розрахованим на тривалий період.IMG 0597

Конституція закріплює в Україні засади державної політики, спрямованої перш за все на забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя. Вона заклала серйозні підвалини для розвитку і зміцнення демократичної, соціальної і правової держави, в якій людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю.

Щорічно, працівники Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги беруть участь у правопросвітницьких заходах, приурочених до Дня Конституції України.

І цей рік не став винятком. Так, 27 червня 2018 року працівники Центру взяли участь у заходах, спрямованих на інформування мешканців з їх основоположними правами та свободами, які передбачені Конституцією нашої держави.

Зокрема, працівники Чернігівського МЦ з надання БВПД взяли участь у соціальному флешмобі, присвяченому святкуванню Дню Конституції України, а також надавали юридичні консультації, роз’яснення з діючого законодавства України .

Інформували містян, що правова допомога є багатоаспектною, різною за змістом, обсягом та формами і може включати консультації, роз’яснення, складення позовів і звернень, довідок, заяв, скарг, здійснення представництва, зокрема в судах та інших державних органах, захист від обвинувачення тощо. Вибір форми та суб’єкта надання такої допомоги залежить від волі особи, яка бажає її отримати.IMG 1539

Право на правову допомогу – це гарантована державою можливість кожної особи отримати таку допомогу в обсязі та формах, визначених нею, незалежно від характеру правовідносин особи з іншими суб’єктами права.

Крім того, гарантування кожному права на правову допомогу є не тільки конституційно-правовим обов’язком держави, а й дотриманням взятих Україною міжнародно-правових зобов’язань відповідно до положень Загальної декларації прав людини 1948 року, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Міжнародного пакту про громадянські і політичні права 1966 року тощо.

За змістом статті 64 Конституції України конституційне право кожного на правову допомогу у жодному випадку не може бути обмежено.

Окрім того, громадян було ознайомлено з загальнонаціональним правопросвітницьким проектом Міністерства юстиції України «Я маю право», гаслом якого є «Знаю. Дію. Захищаю».

Бажаючі отримали інформаційні матеріали правової тематики системи безоплатної правової допомоги із зазначенням контактної інформації та буклети «Я МАЮ ПРАВО».viber image

Нагадуємо, за отриманням юридичної допомоги можна звернутись до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою: 14005, м. Чернігів, пр-кт. Миру, буд. 49а, офіс 709, телефон: (0462) 77-51-68.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.