назад

Працівники Котовського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги консультують стосовно виконання умов договору оренди землі

orenda semli 1До Котовського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надійшло звернення від жителя м. Подільська Одеської області, особи з інвалідністю ІІ групи, стосовно вирішення питання щодо стягнення орендної плати за оренду земельної ділянки. 

Згідно із договором оренди землі, земельна ділянка була передана орендодавцем в оренду орендарю. Частини 1, 2 статті 21 Закону України «Про оренду землі» встановлюють, що орендна плата за землю – це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Згідно договору оренди землі, за користування земельною ділянкою встановлюється орендна плата у визначеному розмірі. Згідно з пунктом договору, орендна плата має сплачуватись орендарем орендодавцю  в строки сплати згідно з договором, наприклад, щорічно, не пізніше 1 листопада. Проте орендна плата орендарем не була виплачена.

З метою вирішення справи у позасудовому порядку було запропоновано заявнику-орендодавцю направити орендарю лист з вимогою сплатити вказані кошти.

Згідно із статтею 526 Цивільного кодексу України зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до пункту «в» частини першої статті 96 Земельного кодексу України землекористувачі зобов’язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату. Згідно із статтею 24 Закону України «Про оренду землі» орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

У разі, коли заявник-орендодавець не отримає відповіді на лист або якщо буде отримана відповідь, яка не задовольнить орендодавця, питання буде вирішуватись у судовому порядку.

На підставі звернення заявника Котовським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги видано наказ про надання безоплатної вторинної правової допомоги від 20.05.2016р. та призначено адвоката Віталія Колосовича. Провівши аналіз матеріалів справи та узгодивши з клієнтом правову позицію по справі, адвокат підготовив та направив орендарю земельного паю лист-претензію щодо обов’язковості здійснення виплат за оренду землі та недопущення в подальшому нарощування заборгованості. До того ж, орендаря попереджено, що в разі незадоволення вимог листа-претензії, спір щодо стягнення заборгованості буде вирішуватись у судовому порядку із застосуванням до нього всіх передбачених цивільним законодавством фінансових санкцій за невиконання вимог договору оренди.

В результаті, орендар погодився з аргументами, викладеними у листі-претензії, та не бажаючи розв’язання спору у судовому порядку, провів розрахунок з орендодавцем земельного паю добровільно в межах досудового вирішення спору.

Реалізувати своє право на отримання безоплатної правової допомоги можна, звернувшись до Котовського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: Одеська область. м. Подільськ, вул. Соборна, 194 а. Телефони: 04862 3-07-34; 04862 3-06-56.