назад
10.12.17

Працівники Лубенського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги проводять правове інформування населення

05.12.17 krygluy ctil kerivnuk byro Igor Rozhko nachalnuk Orzhytskogo VDVS Ctanislav Kyz pracivnuku Orzhytskogo VDVS notarialna kontora rayonna rada

05 грудня 2017 року керівник Оржицького бюро правової допомоги Ігор Рожко в рамках Всеукраїнського тижня права та на підтримку проекту Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!» спільно з представниками Оржицького районного відділу державної виконавчої служби, відділом реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ в Полтавській області, державної нотаріальної контори та іншими представниками в приміщенні Оржицької районної ради провели засідання круглого столу на тему «Актуальні питання забезпечення захисту прав громадян».

Керівник бюро ознайомив присутніх з  загальнонаціональним правопросвітницьким проектом  «Я МАЮ ПРАВО!» який реалізується Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги.

“Кожна людина має право на життя, особисту недоторканність, рівність перед законом, право на працю та справедливу винагороду за неї, яка забезпечувала б гідні людини та її сім’ї умови існування, захист від безробіття, задовільний життєвий рівень, невтручання в особисте й сімейне життя, недоторканність житла, свободу думки, совісті та релігії, справедливий і неупереджений суд, але нажаль  значна кількість громадян України до цього часу не забезпечена мінімальними правами” – зазначив Ігор Рожко.

Основне завдання працівників системи БПД – розповісти громадянам, як захищати свої права, ознайомити з ними та поінформувати, як діяти у разі їх порушення.

Захід пройшов у формі живої дискусії, під час якої обговорили заходи, які будуть відбуватися у рамках Всеукраїнського тижня права і окреслили перспективи подальшої роботи у напрямку  підвищення рівня правової свідомості та правової культури населення. З органами державної виконавчої служби домовились про спільний флешмоб.05.12.17 krygluy ctil kerivnuk byro Igor Rozhko nachalnuk Orzhytskogo VDVS Ctanislav Kyz pracivnuku Orzhytskogo VDVS notarialna kontora rayonna rada

Також учасники круглого столу обговорили питання взаємодії територіальних органів державної влади та органів місцевого самоврядування, розглянули останні зміни у законодавстві та вирішили  про необхідність прийняття участі  начальника Оржицького бюро правової допомоги  у черговій сесії з доповіддю на тему:“Я маю право”.

Під час заходу фахівець бюро розповів про оголошений конкурс з відбору адвокатів, які будуть залучатися для надання безоплатної вторинної правової допомоги. Повідомив що необхідно для участі в конкурсі і строк подання на реєстрацію.

Цього ж дня, Пирятинській  філії ПВНЗ «Європейський університет» головний спеціаліст Пирятинського бюро правової допомоги Ольга Сокол провела правопросвітницьку лекцію, тематика якої спрямована на запобігання насильству та протидії торгівлі людьми. 

«Вже багато років в сучасному суспільстві є досить актуальною проблема насильства, зокрема, насильства в сім’ї. Насильство в сім’ї є основою існування насильства в суспільстві. Зважаючи на те, що насильницькі дії в сім’ї передаються як еталон поведінки дітям від батьків, це зумовлює його існування століттями»зазначила вона.

За словами  фахівчині бюро, заходи спрямовані на підвищення правової обізнаності населення з проблемою насильства, зокрема, насильства у сім’ї виконують не лише правопросвітницьку, а й превентивну функцію, оскільки знання про правові основи запобігання насильству та заходи, спрямовані на протидію йому, врешті-решт призведуть до подолання цієї проблеми.

Під час заходу студенти також дізналися про те, що таке торгівля людьми, які є види експлуатації та характерні ознаки цього антилюдського злочину. Спеціаліст бюро правової допомоги розповіла про сумну статистику, згідно якої, жертвами торгівлі з 1991 року стало 230 000 українців. На лекції було порушено питання про те, як убезпечити себе, від’їжджаючи до іншої країни на роботу/тощо та не потрапити на гачок торговців людьми. Після активних обговорень працівник БПД запропонувала студентам переглянути кілька короткометражних документальних фільмів, заснованих на реальних подіях та історіях жертв торгівлі людьми.

Нагадуємо, реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до відповідного бюро правової допомоги.

Оржицьке бюро правової допомоги  знаходиться за адресою: с-ще. Оржиця, вул. Центральна, 22, тел. (05357) 9-18-47.

Пирятинське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Пирятин, вул. Соборна, 41,  тел. (05358) 3-22-54.