назад

Працівники Любашівського бюро правової допомоги взяли участь у комісії з питань поновлення прав реабілітованих

komisaya reabilitovani 1У понеділок, 15 листопада 2016 року, в.о. начальника Любашівського бюро правової допомоги Котовського місцевого центру з надання БВПД Світлана Жмурко, за запрошенням Любашівської районної ради, взяла участь в роботі комісії з питань поновлення прав реабілітованих. 

Під час засідання комісії, в роботі якого взяли участь голова та члени комісії, депутати районної ради, представники державних установ та громадських організацій, розглядалось питання місцевої жительки стосовно вирішення питання виплати компенсації, повернення майна або відшкодування його вартості їй, як спадкоємиці реабілітованогоЗа словами заявниці, її сім’я не отримала компенсацію за майно, вилучене у її діда під час розкуркулення.

Серед  запрошених провідних спеціалістів в роботі комісії взяла участь  в.о. начальника Любашівського бюро правової допомоги Світлана Жмурко. Вона проконсультувала заявницю, повідомивши їй, що відповідно до ст. 5 ЗаконуПро реабілітацію жертв політичних репресій в Україні” від 17.04.91 вилучені будівлі та інше майно (якщо будинок незайнятий, а майно збереглося) повертаються реабілітованому або його спадкоємцям натурою. За відсутності такої можливості заявникові відшкодовується вартість будівель і майна. Порядок виплати компенсації, повернення майна або відшкодування його вартості реабілітованим регулюється “Положенням про порядок виплати компенсацій, повернення майна або відшкодування його вартості реабілітованим”, яке було затверджене постановою Кабінету Міністрів від 24.06.91 N48 “Про заходи щодо реалізації Закону Української РСР “Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні”.

Статтею 9 Закону на обласні, міські, районні ради покладено вирішення питань, пов’язаних з встановленням розкурку­лення, адміністративного виселення, з відшкодуванням матеріальних збитків, поновленням трудових, житлових та інших прав громадян, реабілітованих відповідно до цього Закону.

Відповідно до пункту 29 Положення про порядок виплати грошової компенсації, повернення майна або відшкодування його вартості реабілітованим громадянам або їхнім спадкоємцям, затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1993 р. N 112 рішення комісії з питань виплати компенсації, повернення майна або відшкодування його вартості можуть бути оскаржені реабілітованими (або їхніми спадкоємцями) та іншими заінтересованими громадянами відповідно до обласної комісії, а в разі незадоволення прийнятими рішеннями ці громадяни можуть звернутися за розв’язанням спору до суду.

komisaya reabilitovani 2

Керівник Любашівського бюро правової допомоги Котовського місцевого центру з надання БВПД запропонувала заявниці, яка є матір’ю-героїнею, учасницею бойових дій та є особою з обмеженими фізичними потребами, отримати в бюро безоплатну правову допомогу – представництво її інтересів при роботі комісії з питань поновлення прав реабілітованих Одеської обласної ради, складання документів процесуального характеру та представництво інтересів вказаної громадянки в суді. 



Котовський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Адреса: м. Подільськ, вул. Соборна (50 років Жовтня), 194-а

Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56

Електронна адреса: kotovsk.odesa@legalaid.gov.ua

Скайп: legalaid_kotovsk