назад

Працівники Ратнівського та Турійського бюро правової допомоги продовжують поглиблювати правові знання школярів

P1110263Урок правопросвітництва покликаний не просто розповісти про права дітей, але й дати їм можливість зрозуміти, що таке система прав людини, для чого вона слугує та як на практиці користуватися своїми правами.

14 лютого 2017 року працівники Ратнівського бюро правової допомоги для учнів Самарівської загальноосвітньої школи I-III cтупенів провели лекцію-бесіду на тему: «Великі права маленької людини».

IMG 0151 новый размер

Під час уроку фахівець Ратнівського бюро проінформував про основні права та обов’язки дитини, які врегульовані Всесвітньою декларацією прав людини. Зокрема роз’яснив окремі статті Конвенції про права дитини, котра передбачає такі права як:
– право на життя;
– право на здоровий розвиток дитини;
– дитина має бути зареєстрована зразу ж після народження і з моменту народження має право на ім’я і набуття громадянства, а також, наскільки це можливо, право знати своїх батьків і право на їх піклування;
– право на необхідну допомогу і захист;
– право дитини на свободу думки, совісті та релігії, тощо.

15 лютого 2017 року працівники Турійського бюро правової допомоги провели правопросвітницький захід для учнів 9-х класів Навчально-виховного комплексу «Школа-гімназія» смт Турійськ на тему: «Праця неповнолітніх: права, гарантії та обмеження».P1110278
Заступник начальника Турійського бюро правової допомоги Богдан Гут розповів присутнім про особливості правового регулювання праці осіб віком до 18 років, порядку укладення трудового договору, тривалості робочого часу та відпочинку, оплати праці, а також обмеження щодо застосування праці неповнолітніх.
Відповідно до ст. 187 Кодексу законів про працю України неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України.
Також учням було наголошено на обмеженні щодо застосування праці неповнолітніх, закріплених в ст.ст. 190, 192 Кодексу законів про працю України, а саме:
– забороняється застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах;
– забороняється також залучати осіб молодше вісімнадцяти років до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Перелік важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також граничні норми підіймання і переміщення важких речей особами молодше вісімнадцяти років затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці;
– забороняється залучати працівників молодших вісімнадцяти років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні.
Під час заходів діти ознайомились з правом на безоплатну правову допомогу. По закінченню уроків школярі змогли отримати відповіді на запитання, які виникли у них під час сприйняття інформації.

P1110292
Довідково:
Нагадуємо, що фахівці Ратнівського бюро безоплатної правової допомоги завжди готові надати безоплатну правову допомогу за адресою: смт Ратне, вул. Каштанова, 24 ( 3-й поверх), тел. (03363) 2-15-76.
Турійське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт Турійськ, вул. Луцька, 23, тел. (03363) 2-23-86.
Графік роботи: пн–пт з 9:00 до 18:00.