назад

Працівники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях відвідали семінар-тренінг на тему «Особливості роботи з ВПО: правові та психологічні аспекти»

{gallery width=100 height=100 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}news/17/n1117/IMG_20171115_121440.jpg{/gallery} 

15 листопада 2017 року відбувся семінар-тренінг на тему «Особливості роботи з ВПО: правові та психологічні аспекти», організований Благодійним фондом «Право на захист» у партнерстві з міжнародною неурядовою організацією HIAS.

{gallery width=200 height=200 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}news/17/n1117/IMG_20171115_121440.jpg{/gallery} 

15 листопада 2017 року відбувся семінар-тренінг на тему «Особливості роботи з ВПО: правові та психологічні аспекти», організований Благодійним фондом «Право на захист» у партнерстві з міжнародною неурядовою організацією HIAS.

В заході взяли участь працівники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях, а саме, заступниця директора Регіонального центру Вікторія Гайворонська, комунікатор Регіонального центру Оксана Федорова та начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Марина Старовойтова; представники місцевих центрів (бюро) з надання безоплатної вторинної правової допомоги та управління «Харківська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа».

Благодійний фонд «Право на захист» був однім із ключових авторів та лобістів Закону «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб» та подальших змін до цього закону та відіграв ключову роль у парламентських слуханнях щодо питань, пов’язаних із внутрішньо переміщеними особами.

В форматі «запитання-відповіді», були розглянуті питання надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам, зокрема, щодо особливості підсудності справ за участю внутрішньо переміщених осіб, отримання компенсації моральної шкоди, спричиненої загибеллю близького родича внаслідок терористичного акту, компенсації за житло, зруйноване внаслідок терористичного акту та ін.

Катерина Шутальова, кризовий психолог, координатор психологічної служби міжнародних гуманітарних та соціальних проектів, розповила про травми вимушеного переміщення та способи комунікації з травмованими людьми; проаналізовала стадії проживання травми та поведінку травмованої людини. Особливу увагу, кризовий психолог, звернула на тему самозбереження спеціалістів при роботі з травмованими особами.

В завершальній частині психологічного блоку, була проведена практична робота над прикладами (на грунті запитів групи) за структурованим методом Лансена-Ханса, з залученням більшості учасників семінару-тренінгу.

{module 2017-11-17}

Наприкінці заходу, в інтерактивній формі учасниками були розібрані питання профілактики емоційного вигорання спеціалістів з надання безоплатної правової допомоги та практичні способи самодопомоги, в заданому контексті.

Під час підбиття підсумків за результатами проведеного семінару-тренінгу, учасниками було запропоновано створити платформу, з залученням спеціалістів-психологів, для обговорення поточних проблем, що виникають у психологічній сфері в процесі роботи з внутрішньо переміщеними та іншими особами, які отримують безоплатну правову допомогу. 


 

Інформація про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях: 

Адреса: м. Харків, Майдан Свободи, 5, 6 під’їзд, 3 поверх 

Контактний телефон: (057) – 705 – 03 – 52

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103

(цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)

Офіційний веб-сайт: http://kharkiv.legalaid.gov.ua