назад

Працівники Регіонального центру з надання БВПД обговорили зміни у законодавстві

навчання1     Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Наталія Стьопіна провела навчання із працівниками центру щодо змін, внесених до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Обговорили також зміни до Положення про центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

     Участь у заході, який відбувся 5 січня, взяли заступник директора регіонального центру Олена Варфоломєєва, начальники відділів та їхні та заступники.

     Як зазначила Наталія Стьопіна, зміни до Закону “Про безоплатну правову допомогу”, які сьогодні набули чинності, насамперед відчують внутрішньо переміщені особи та особи, які лише претендували на отримання такого статусу. Таким чином, близько 1 700 000 внутрішньо переміщених осіб зможуть отримати кваліфіковану допомогу адвоката за кошти з державного бюджету.

навчання2

навчання3

     Така ж соціальна гарантія встановлена Законом для осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій (на сьогодні їх близько 275 000 осіб), іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань.

     Згідно із нововведеннями суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості, що є критерієм для отримання безоплатної вторинної правової допомоги не менше 10 000 000 осіб: по-перше, особа матиме таке право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів; по-друге, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер.

     Наступним питанням, яке розглянули фахівці центру, стали зміни до Положення про центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, затверджені наказом Міністерства юстиції України від 22.12.2016 № 3752/5.