назад

Працівники системи БПД та органів пробації говорили про поглиблення співпраці та партнерства

16 жовтня 2019 року у правовому клубі PRAVOKATOR.Одеса відбулася зустріч представників системи безоплатної правової допомоги та уповноважених органів з питань пробації Одеської області. На зустрічі йшлося про напрямки консолідації зусиль, спрямованих на співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги особам, які перебувають на обліку в органах пробації.

Відповідно до Закону України «Про пробацію» суб’єкти пробації мають право на роз’яснення своїх прав та обов’язків, отримувати інформацію про можливу допомогу і консультації. Соціально-виховна робота разом із заходами нагляду включаються до індивідуального плану роботи із засудженим. Невід’ємною частиною пробаційних заходів є і підвищення правової культури засудженого.

Саме тому співпраця з системою безоплатної правової допомоги є необхідною та актуальною.

17 вересня 2018 року підписано Меморандум про партнерство між Державною установою «Центр пробації» та Координаційним центром з надання правової допомоги.

Пріоритетними напрямками взаємодії визначено, зокрема, виконання принципу доступності безоплатної правової допомоги, виховання у представників соціально вразливих груп, територіальних громад та спільнот правової культури та правової свідомості, надання правових консультацій, забезпечення доступу до вторинної правової допомоги засуджених осіб.

Спільні заходи проводяться також для підвищення кваліфікаційного рівня працівників пробації та безоплатної правової вторинної допомоги.

На виконання домовленостей Меморандуму на базі офісів пробації працюють виїзні консультативні кабінети безоплатної правової допомоги. У зазначених кабінетах у 2019 році фахівцями системи БПД було проведено 642 правових консультацій для повнолітніх, неповнолітніх, а також батьків, опікунів суб’єктів пробації.

Найбільш поширені питання, на які давали відповіді працівники системи БПД, стосуються порядку отримання паспорту, прийняття спадщини, порядку реєстрації та зняття з реєстрації місця проживання, виїзду дитини за кордон, встановлення інвалідності.

Результатами спільної взаємодії стало успішне вирішення питання забезпечення житлом, документами та навчанням дітей-сиріт, житлових питань родичів суб’єктів пробації, а деякі випадки стосувалися отримання земельного пая (Іванівське та Біляївське бюро правової допомоги). Служба пробації та представники системи БПД допомогли своїм клієнтам повернутися до нормального життя у суспільстві.

По закінченню було обговорено проблемні питання та налагодження нових стратегій і концепцій в роботі з суб’єктами пробації, зокрема у сфері пенітенціарної пробації.

Для нас важливе питання забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги та участь у програмі підготовки суб’єктів пробації до звільнення, тому що людина у такому випадку має масу юридичних проблем. Тому важливо спільно розробити алгоритм чи розробити програму, яка б стала у нагоді нашим клієнтам у складній життєвій ситуації», – зазначила директорка Регіонального центру Світлана Клішина.

Партнери обговорили підсумки роботи, питання подальшої взаємодії та планування спільних заходів на IV квартал 2019 року.