назад
25.09.17

Працівники Зіньківського бюро надають правову допомогу дистанційно

Biblioteka Zinkiv 21.09.2017

21 вересня 2017 року заступник начальника Зіньківського бюро правової допомоги Катерина Суконька взяла участь у роботі дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги на базі Зіньківської центральної районної бібліотеки ім. В. Г. Короленка.

Одним з питань яке цікавило громадян, було питання щодо наслідків пропущення строку для прийняття спадщини.

Юрист бюро в своїх роз’ясненнях зазначила, що у відповідності до ст. 1272 Цивільного Кодексу України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах – уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Цього ж дня фахівець бюро надала правові консультації в режимі скайп-зв’язку мешканцям Малобудищанської сільської ради.

Для жителів села актуальним питанням, було питання стосовно встановлення опіки над людиною похилого віку.

Катерина Суконька роз’яснила, що законодавством України передбачено два види опіки: повна і патронаж. Перший варіант передбачає психічні зрушення, які перешкоджають повному усвідомленню суті того, що відбувається, неадекватне сприйняття дійсності. Рішення про недієздатність приймається судом, їм призначається опіка та піклування над старим.

Встановлення опіки над літнім громадянином накладає на опікуна певні обов’язки, які він повинен неухильно виконувати:

            отримувати, розпоряджатися пенсією, соціальними посібниками виключно в інтересах опікуваного;

            купувати продукти, одяг, медикаменти;

            здійснювати комунальні платежі.

Патронаж передбачає догляд за людиною (інвалідом), який через фізичні вади, важкої хвороби не може повноцінно подбати про себе. Така допомога зазвичай здійснюється на підставі відповідного договору з обопільної згоди сторін.

Разом з тим, всіх хто звернувся за допомогою, працівник бюро поінформувала про систему безоплатної правової допомоги, зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави і порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу та скористатися доступом до електронних сервісів Міністерства юстиції України громадяни можуть, звернувшись до Зіньківського бюро правової допомоги за адресою: м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 64, тел.: 3-34-74, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).