назад

Праця неповнолітніх: що потрібно знати

148-117 травня 2018 року в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО» головний спеціаліст Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліна Зузуля провела правопросвітницький захід «Праця неповнолітніх» для студентів 1-го курсу Чернівецького вищого комерційного училища КНТЕУ.

Для кожної молодої людини цілком природно прагнути незалежності. Особливо влітку і під час канікул зростає кількість охочих працевлаштуватись і отримувати гідну заробітну плату. Це один із способів проявити самостійність.

Неповнолітні мають рівне з іншими громадянами право на працю. Особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються до повнолітніх. Водночас, у питаннях охорони праці, тривалості робочого дня, відпусток і стосовно деяких інших умов неповнолітні користуються пільгами та гарантіями, встановленими законодавством України.

«Не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16 років. За згодою одного з батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли 15 років. Трудовий договір із неповнолітнім укладається тільки в письмовій формі. Заробітна плата працівникам молодше 18 років при скороченій тривалості робочого дня виплачується в такому ж розмірі, як і працівникам відповідних категорій за умови повної зайнятості, – розповіла фахівчиня системи безоплатної правової допомоги Аліна Зузуля.

148-2

Роботодавець не має права використовувати працю неповнолітніх на важких роботах та роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці; підземних роботах; роботах, що передбачають підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для неповнолітніх граничні норми; на нічних, надурочних роботах і роботах у вихідні дні.

Особи віком до 18 років мають право на щорічну основну відпустку тривалістю 31 календарний день у зручний для них час. Про це під час заходу розповіли присутнім.

Звільнення працівників молодше вісімнадцяти років з ініціативи власника або уповноваженого ним органу допускається (крім дотримання загального порядку звільнення) тільки за згодою служби у справах дітей. Роботодавець зобов’язаний працевлаштувати неповнолітніх працівників, звільнених на таких підставах:

• у разі виявлення невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, які перешкоджають продовженню даної роботи;
• у разі поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу;
• за умов зміни в організації виробництва і праці, зокрема ліквідації або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності кадрів або штату працівників, банкрутства.

Насамкінець студентам продемонстрували презентацію про Чернівецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, роздали буклети на правову тематику.

Контактна інформація! Звернутися до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел. (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).