назад

15151513153165161654Кожна людина має право на працю, і це право захищене законом. А як щодо праці людей з інвалідністю? Які особливості працевлаштування та організації умов праці? Які обов’язки покладаються на роботодавця щодо людей з особливими потребами?

Про це та інше говорили  фахівець Бучацького бюро правової допомоги Оксана Дулякта та інтегратор Чортківського місцевого центру під час семінарів для осіб з інвалідністю, які відбулисяв Бучацькій та Чортківській районних філіях Тернопільського обласного центру зайнятості.

Трудові права громадян в Україні регулюються Кодексом законів про працю України, який чітко визначає права та обов’язки працівників та роботодавців.

6515615611561651651561

Відповідно до ст.17 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», особам з інвалідністю забезпечується  право  працювати  на підприємствах,   в установах,  організаціях,  а  також  займатися підприємницькою  та  іншою  трудовою діяльністю, яка не заборонена законом. При працевлаштуванні враховується індивідуальна програма   реабілітації. 

Підприємства,  установи і організації за рахунок коштів Фонду соціального  захисту  інвалідів  або  за рішенням місцевої ради за рахунок  власних коштів, у разі потреби, створюють спеціальні робочі місця  для  працевлаштування  осіб  з інвалідністю, здійснюючи для цього  адаптацію  основного  і  додаткового обладнання, технічного оснащення і пристосування тощо з урахуванням обмежених можливостей осіб з інвалідністю.

Гарантії та особливості укладання та розірвання трудових відносин.

•при прийомі на роботу не встановлюються випробування для осіб з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи та одиноких матерів, які мають дітей з інвалідністю;

•інвалідність є поважною причиною для розірвання трудового договору, укладеного на визначений строк, якщо це перешкоджає виконанню трудових обов’язків;

•при скороченні чисельності або штату переважне право на залишенні на роботі при рівних умовах продуктивності праці та кваліфікації надається інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України, «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Застосування праці

Роботодавець зобов’язаний організувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до медичних рекомендацій, встановити на їх прохання неповний робочий день або неповний робочий тиждень та створити пільгові умови праці.

Робота осіб з інвалідністю в нічний час та надурочна робота допускається за їхньою згодою та за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям.

За бажанням працівника з інвалідністю, роботодавець може перевести його на легшу роботу у відповідності з медичним висновком тимчасово або на невизначений строк. При переведенні за станом здоров’я на легшу нижче оплачувану роботу за працівниками зберігається попередній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення, а у випадках, передбачених законодавством України, попередній середній заробіток зберігається на весь час виконання нижче оплачуваної роботи або надається матеріальне забезпечення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

Право на відпустку

Особам з інвалідністю І та ІІ  груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а інвалідам ІІІ групи – 26 календарних днів.

Що стосується відпусток без збереження заробітної плати, то вони надаються в обов’язковому порядку особам з інвалідністю І та ІІ груп тривалістю до 60 календарних днів, а особам з інвалідністю III групи – тривалістю до 30 календарних днів щорічно.

Право на безоплатну правову допомогу

ВАЖЛИВО! Відповідно до ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб мають право на усі види правових послуг.

Довідково: ч.3 ст. 26, ч.1 ст.39, пункт 5 ч. 2 ст. 42, ст. 172 Кодексу законів про працю України; ч.7 ст.6, пункт 6,7 ч.1 ст.25 ЗУ «Про відпустки».

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.:(03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги —смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул.Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Нагадуємо, що отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).