назад
19.04.17

Працювала комісія з питань захисту прав дітей у Лебедині

OkM 17 04 18 COM 118 квітня 2017 року головним спеціалістом Лебединського бюро правової допомоги Євгенією ЛОГВІНЕНКО взято участь у черговому засіданні комісії з питань захисту дитини при виконавчому комітеті Лебединської міської ради під головуванням заступника міського голови Олени КІРЄЄВОЇ.

На обговорення виносилися питання: взяття дитини на облік, позбавлення батьківських прав, дозвіл на дарування квартири тощо.

Євгенія Логвіненко повідомила: «Позбавлення батьківських прав – це крайня міра, що застосовується у випадках коли здоров’я, фізичний, психічний, духовний і моральний розвиток дитини піддається небезпеці внаслідок застосування  батьками неправомірних способів здійснення батьківських прав, неналежного їхнього поводження або злісного ухилення  від виконання батьківських обов’язків. Тому насамперед, неблагополучним родинам намагаються допомогти, і лише коли довірити подальше виховання не можна, приймається рішення про позбавлення батьківських прав».

Вона перелічила підстави позбавлення батьківських прав, відповідно до ст. 164 Сімейного кодексу України, а саме:
1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

2) ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини;

3) жорстоко поводяться з дитиною;

4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;

5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

OkM 17 04 18 COM 3

Також присутні обговорили  правові наслідки, що наступають у разі позбавлення батьківських прав.

Крім того, учасники наголосили, що позбавлення батьківських прав здійснюється у судовому порядку за наявності рішення суду та набрання ним законної сили.

 

Лебединське бюро правової допомоги: м. Лебедин, пл. Соборна, 29;  т. (05445) 2-14-12.