назад
24.11.17

Працював мобільний консультаційний пункт у смт.Седнів

IMG 48aad6d3bd455093e3819dc89395b90c V23 листопада 2017 року з метою розширення доступу до системи безоплатної правової допомоги директор Чернігівського місцевого центру безоплатної вторинної правової допомоги спільно з головним спеціалістом відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Оксаною Мурашко забезпечили роботу консультаційного пункту прийому громадян.

Консультування жителів відбулося в приміщенні Седнівської селищної ради, куди за правовою консультацією звернулося п’ятеро громадян.
Питання стосувалися виділення земельної ділянки військовослужбовцям; поділу майна при спільній сумісній власності; притягнення до адміністративної відповідальності особи, яка не є військовозобов’язаною; процедура оформлення заповіту; порядок вчинення дій, в разі виселення з власного будинку; порядок надання статусу багатодітної сім’ї.IMG a6b1525e72e2901ea90e6f52412d5592 V

З учнями поспілкувалися про права та обов’язки, визначені Конституцією України, а також норми, визначені за Сімейним Кодексом України.
Актуальними питаннями для обговорення були ухилення батьків від виконання своїх обов’язків стосовно дітей.IMG 78d1e2f519eeda691ca4dd9a991569d0 V

Відповідно до ст.164 СКУ підставами для позбавлення батьківських прав є:
1) якщо мати, або батько не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;
2) якщо батьки ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини;
3) жорстоко поводяться з дитиною;
4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;
5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;
6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.IMG 4e09eaffab8b610d7a62168b14c56fa3 V

Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав з підстав, встановлених пунктами 2, 4 і 5 частини першої цієї статті, лише у разі досягнення ними повноліття.

Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них.

Під час ухвалення рішення про позбавлення батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім’ї (особи) у разі здійснення такого супроводу.

Також у формі запитань та відповідей обговорили найпоширеніші випадки адміністративних проступків, адміністративної та кримінальної відповідальності неповнолітніх. Працівники Чернігівського МЦ розповіли про превентивні заходи впливу щодо школярів.

Наприкінці робочого візиту, працівники Чернігівського місцевого центру завітали до секретаря Седнівської селищної ради та обговорили подальші кроки співпраці.

Окрім того, працівники центру провели вуличне інформування для жителів смт.Седнів. Громадян було ознайомлено з правопросвітницьким проектом Міністерства юстиції “Я МАЮ ПРАВО!” , розповсюджено інформаційні буклети та друковані матеріали, а також контакти центру.

За правовою допомогою звертайтесь до Чернігівського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Чернігів, пр-т Миру, буд. 49-а, тел: (0462) 77-51-68.
Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.