назад
16.07.18

Працюємо, щоб захищати – криворізькі місцеві центри з надання БВПД відзвітували про три роки роботи

Общая2У липні виповнилось три роки як запрацювали Перший та Другий криворізькі місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. З цієї нагоди на різних майданчиках міста Кривого Рогу пройшло публічне звітування та підбиття підсумків роботи центрів.

Одним з наймаштабніших заходів стала зустріч з клієнтами центрів, під час якої було озвучено вісім найуспішніших історій захисту прав криворіжців правниками системи безоплатної правової допомоги. Це – розірвання договору довічного утримання, стягнення аліментів на особу з інвалідністю, захист споживачів комунальних послуг від неправомірного штрафу, захист прав учасника АТО на пільговий проїзд, встановлення факту родинних відносин, захист трудових прав особи з інвалідністю та захист від дій газопостачальної кампанії, оскарження штрафів.

Своїми враженнями від роботи системи БПД поділилась з присутніми на заході Тетяна Пічкурова:

– За останні три роки я стала постійною клієнткою центру. Влітку 2015 року з газети я вперше дізналась про його існування. Звернулась, оскільки мене було незаконно звільнено з держпідприємства і я отримала статус безробітної з мінімальною пенсією з інвалідності. Мені призначили адвоката – Лейлу Вербицьку. Її робота завершилась великим успіхом – перемогою у судах першої і останньої інстанції. Другу перемогу ми вибороли з адвокатом Володимиром Шишовим у боротьбі з Криворіжгазом. Хочу сказати, що ці люди – справжні професіонали, які стоять на сторожі закону і захищають нас, простих громадян, від несправедливості.

Серед заходів, присвячених ювілею центрів, хочеться також відзначити круглий стіл “Розвиток системи безоплатної правової допомоги” на якому зібрались адвокати, партнери центру з державного, громадського секторів та представники засобів масової інформації. Усі разом обговорили результати роботи за три роки, поділились одне з одним цікавими історіями та перемогами. Директор Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД Олександр Юрчук принагідно вручив подяки партнерам центру – адвокатам, громадським діячам. У той же час колектив центру отримав подяки від Криворізького міськрайонного центру зайнятості, Криворізького економічного інституту та Криворізького факультету Дніпропетровського університету внутрішніх справ.

А роботи було зроблено дуже багато. За три роки клієнтами центрів з надання БВПД стали понад 30 тисяч мешканців Кривого Рогу та ближніх районів, а адвоката за рахунок держави було призначено у понад 3300 випадків. Якщо підрахувати,в середньому ефективність захисту прав людей у судовому порядку завдяки роботі адвокатів становить понад 70%.

Серед перемог, які найбільше запам’ятались:

  • підключення газу до буд. Станкова, 13, який 10 місяців був без газопостачання;
  • оскарження протоколу про адміністративне правопорушення (злісна непокора працівникам поліції), складеного працівниками поліції – на користь студента;
  • виплата компенсації жертві дорожньо-транспортної пригоди – через 26 років після ДТП на користь постраждалої виплачено 10 тисяч гривень;
  • видача першого паспорту рому, який в 30 років повернувся з місць позбавлення волі;
  • скасування штрафів, складених працівниками підприємств-постачальників – шести особам на суму понад 100 тисяч гривень;
  • складення позовних заяв щодо стягнення аліментів понад 300 особам;
  • установлення статусу учасника бойових дій 3 особам;
  • поновлення на роботі та виплата середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу після незаконного звільнення учасників бойових дій (3 випадки);
  • оскарження безпідставної відмови в пільговому проїзді учаснику бойових дій;
  • скасування боргів за житлово-комунальні послуги по квартирі, яка належить дітям-сиротам;
  • оскарження дій підприємства-управителя, через перегорілу внаслідок перенапруги в мережі техніку;
  • захист прав споживачів – у ситуації, коли отримавши завдаток, надавець послуг відмовився його повертати в повному обсязі;
  • захист прав споживачів – оскарження дій продавчині;
  • захист прав споживачів – повернення коштів за договором на встановлення пластикових вікон (3 випадки);
  • стягнення заборгованості із заробітної плати на користь внутрішньо переміщеної особи;
  • поновлення пенсій та соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам;
  • призначення пенсії особі, яка через зміну понад 5 разів прізвища, не могла підтвердити трудовий стаж;
  • захист прав людей, які потрапили в ДТП;
  • скасування заборгованості пенсіонеру за житлово-комунальні-послуги (опалення) з 4500 до 700 грн.

Адреси центрів у Кривому Розі: вул.Качалова, 2, пр.Героїв-підпільників, 1а, вул. Станіслава Конткевича, 37. Графік роботи – з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 17.00 без перерв.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).

{gallery}news/2018/07/4{/gallery}