назад

Права дитини. Про що мають знати школярі?

dobroslav shkola20 листопада 2018 року, до Всесвітнього дня дитини, спеціаліст Добросласького бюро правової допомоги провела правопросвітницький захід для учнів 10-х класів Першотравневого НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-ліцей» Лиманської районної ради Одеської області на тему: «Права та обов’язки дітей. Відповідальність неповнолітніх осіб».

У 1954 році Генеральна Асамблея ООН рекомендувала всім країнам ввести в практику святкування Всесвітнього дня дитини як дня світового братерства і взаєморозуміння дітей, присвяченого діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі.

Крім того, 20 листопада в 1959 році Асамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини, а в 1989 році – Конвенцію про права дитини, яка є основним документом, що визначає правові стандарти у сфері захисту прав дитини. Україною ратифікована 27 лютого 1991 року.

В українському законодавстві основними правовими документи з цього питання є – Конституція України, Сімейний кодекс України, Закон України «Про охорону дитинства», Цивільний кодекс України.

Сьогодні учні дізналися, що серед загальних прав дитини, які гарантуються міжнародним та національним законодавством виділяють наступні:

  • право на життя;
  • право на охорону здоров’я;
  • право на ім’я та громадянство;
  • право на вільне висловлювання особистої думки, формування власних поглядів та ін.

Спеціаліст бюро звернула увагу учасників заходу, що разом з загальними правами людини, які належать неповнолітнім, законом передбачені і деякі особливі права дитини, специфіка яких обумовлена її потребою в особливому захисті, турботі і допомозі.

Статтею 180 СК України на батьків покладено обов’язок утримувати дитину. Таким чином, дитина має право на утримання з боку батьків до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про охорону дитинства», ст. 188 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України) дитина може бути прийнята на роботу після досягнення нею 16 років або, як виняток, після досягнення 15 років за умови, що її робота не завдаватиме шкоди її здоров’ю і навчанню та за згодою одного з батьків.

Жвавий інтерес викликало питання видів відповідальності неповнолітніх осіб у разі вчинення ними правопорушень:

цивільно-правова відповідальність – яка покладається за цивільно-правові порушення, що завдають матеріальні збитки або моральну шкоду потерпілому, а також за порушення договірних обов’язків;

адміністративна відповідальність – за адміністративні правопорушення, дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян (побиття скла в авто або приміщеннях, розпивання спиртних напоїв у громадських місцях або появу в них у нетверезому стані; азартні ігри, нецензурна лексика та ін);

кримінальна відповідальність – за вчинення злочинів передбачених ККУ (крадіжка, вбивство, шахрайство);

дисциплінарна відповідальність – за дисциплінарні проступки у межах службової діяльності, яка накладається начальником (до працюючих).

Вік настання відповідальності для неповнолітніх: цивільна (з 14 років); адміністративна (16 – 18 років); кримінальна (16 – 18, та у разі вчинення особливо тяжких злочинів з 14 років).

Багато неповнолітніх, вчиняючи правопорушення або злочини, навіть не замислюються, що вони вже повною мірою підлягають відповідальності за скоєні ними діяння

На завершення заходу, Тетяна Ващенко ознайомила присутніх з основами функціонування системи безоплатної вторинної правової допомоги з метою підвищення правової свідомості та освіти, роз’яснила порядок отримання безоплатної правової допомоги дітьми.

dobroslav shkola

За детальними консультаціями та роз’ясненнями громадяни можуть звернутися до Доброславського бюро правової допомоги за адресою: смт. Доброслав, вул. Центральна, 75, тел: (04855) 9-16-16.